Mnogi talenti su propali, ali niko kao Freddy Adu: Sa 34 godine bavi se bizarnim poslom da preživi

Odavno je u fudbalskoj penziji

Mnogi talenti su propali, ali niko kao Freddy Adu: Sa 34 godine bavi se bizarnim poslom da preživi

A. Čaušević

Freddy Adu, svojevremeno najveći svjetskih talenata, na početku je obećavao mnogo, predviđala mu se fantastična budućnost koja se u samo nekoliko mjeseci pretvorila u klasičnu parabolu talenta koji nikada nije eksplodirao. 

Adu je imao sve predispozicije da u potpunosti svijetu predstavi "američki san". Rođen je u Gani 1989. godine, ali se ubrzo, s 8 godina, preselio u SAD zahvaljujući dobitku na lutriji za "zelenu kartu" koja je porodici omogućila preseljenje u Ameriku.

U SAD-u počinje biti zapažen zbog svojih kvaliteta, a kada je imao 14 godina angažovao ga je DC United i postao je najmlaši fudbaler koji je ikad debitirao u MLS-u, dok ga nedavno nije nadmašio 13-godišnji Axel Kei.

U tom razdoblju svog života, Freddy Adu se smatra simbolom američkog fudblasko pokreta koji se pokušava ponovno pokrenuti. Nadalje, njegove tehničke karakteristike, te poznata reklama s Peleom, zauvijek ga vežu uz tešku etiketu "novi Pele".

Sa 14 godina je bio gost mnogih emisija, na naslovnicama svih najvažnijih novina, pa čak i na kutijama žitarica. Ništa nije upućivalo na drastičan pad.

Kada je imao 10 godina čak ga je i Inter pod vodstvom Massija Morattija htio kupiti, ali njegova porodica je odbila tu ideju, dajući prednost njegovom školovanju nad karijerom, dok su i odbili mogućnost odlaska na drugi kontinent u toj dobi.

Oglasi

Godine 2007. Benfica je rizikovala i dovala ga u Evropu. Međutim, u dresu lisabonskih Orlova Freddy Adu je razočarao i nije ispunio očekivanja.

Freddy Adu se obrukao u Benfici

Samo dva gola u prvenstvu i velike sumnje u njegove stvarne atletske i tehničke kvalitete, iako je nedavno izjavio da je "bolji od Angela Di Marije", svog tadašnjeg partnera u Benfici.

Od tada će njegov profesionalni život biti autentično lutanje timovima i avantura u različitim zemljama: Monaco, Belenenses, Aros Thessaloniki, Caykur Rizespor, Philadelphia Union, Bahia, Jagodina, KuPS, T.B. Rowdies i Las Vegas Lights.

Praktično prestao je zabijati, a još manje igrati. U 2018. godni upisan je njegov posljednji nastup na fudbalskom terenu. Pokušao se vratiti potpisavši ugovor sa švedskim trećeligašem Osterlenom, ali je raskinuo ugovor prije nego što je zaigrao. Razlog je užasno fizičko stanje.

"Njegova kondicija je bila na nuli", tada je trener Osterlena objasnio za švedske medije.

"Mislim da nema mentalne snage za oporavak. Iznenadilo me koliko je bio nespreman. Ne mogu u timu imati igrača koji su tu zbog imena. On može najviše igrati futsal, ali mali nogomet je druga stvar."

Već nekoliko godina 34-godišnji Adu ne profesionalni fudbal i prihvatio se nove "aktivnosti". Prodaje personalizirane čestitke za rođendane i razne godišnjice.

Počinje od kratke poruke od 5 eura do nešto duže čestitke koja košta nekoliko desetina eura. Definitivno nimalo lijep kraj za svojevremeno jednog od najboljih talenata svjetskog fudbala...

Top Komentari

Adnanos
Necete vjerovati da je bio podpisao za Österlen ovdje u blizini jedno selo prije 2 godine ja mislim. Nisam mogao vjeorvati kad mi je prijatelj govorio dok je i on igrao za Österlen.
0 0
epa
Ko nije igrao FM 2004 i 2005 a nije doveo njega nikad nije ni igrao FM..
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti