Gdje su danas bivši premijerligaši: Od entitetskih do "životarenja" u kantonalnim i područnim ligama

Neki su pali u dubok zaborav

Gdje su danas bivši premijerligaši: Od entitetskih do "životarenja" u kantonalnim i područnim ligama

H. Zilić

U fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine kroz njenu historiju od osnivanja zajedničke lige na cijelom prostoru naše države igrao je veliki broj klubova.

Dok su neki sinonimi za bh. fudbal, neki od njih stabilni premijerligaši, neki iz sezone u sezonu se bore trofeje, ima klubova koji su na neki način pali u zaborav. Tabore u nižim ranogvima, neki jedva spajaju kraj s krajem, teške sudbine ih nisu zaobišle.

U prvoj sezoni zajedničke Prmeijer lige BiH 2002/2003 gledali smo ekipe Žepča, Glasinca, Mladosti iz Gacka, Kozare...

Žepče je i predstavljao Bosnu i Hercegovinu jednu sezonu u Evropi (kvalifikacije za Kup UEFA), a ekipa je danas član Kantonalne lige ZDK-a, koja je zapravo četvrti rang takmičenja.

Mladost iz Gacka i Glasinac danas igraju u Drugoj ligi RS - grupa Istok (treći rang takmičenja), a u tekućoj sezoni u sredini tabeli bliže dnu, nego vrhu. Kozara je u Prvoj ligi RS.

U društvu najboljih gledali smo i Rudar Ugljevik klub koji je imao dosta turbulencija u posljednjem periodu, a danas po imenom Rudar 1925 nastupaju trećem rangu u Drugoj ligi RS - skupina Istok gdje su već pomenute ekipe Mladost iz Gacka i Glasinca.

Oglasi

Nekoliko bivših premijerligaša sezonama unazad su stabilni u Prvoj ligi FBiH, a to su Budućnost, Travnik, Zvijezda, Jedinstvo, Orašje, dok je Slavija član Prve lige RS kao i Drina Zvornik. Gradina Srebrenik je imala padova i uspona i oni su danas u Prvoj ligi FBiH.

Bivši prvaci države Modriča i Brotnjo danas igraju u Prvoj ligi RS (drugi rang tkamičenja), odnosno Drugoj ligi FBiH - skupina jug (treći rang takmičenja).

Klub koji su možda i mnogi zaboravili, a ne tako davno igrao je Premijer ligu BiH, danas igra Regionalnu ligu RS - grupa Istok, a riječ je o FK Mladost Velika Obarska koji je igrao dvije sezone u Premijer ligi BiH od 2013. do 2015. godine. Regionalna liga RS je četvrti rang takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Naravno, poznata je sudbina zeničkog Čelika koji je član Druge lige FBiH - skupina Centar, tu je i Bosna Visoko, a u Prvoj ligi RS su Krupa, Zvijezda 09, dok je NK Vitez danas trećeligaš u Drugoj ligi FBiH - skupina zapad. Laktaši su u Drugoj ligi RS.

Tu je i ekipa Metalleghea koja je u posljednje vrijeme imala dosta turbulencija i problema. Tim danas nosi naziv NK Jajce i igraju Kantonalnu ligu SBK-a, preciznije četvrti rang takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Top Komentari

Lavjasingolman
NK Kiseljak nastupa u prvoj zajedničkoj premijer ligi danas član druge lige zapad ima trenutno bolje uslove od pola premijerligaša a u prvoj sezoni imali sjajnu ekipu koju je vodio Ivo Istuk igrali Velimir Vidić poslije standardni član reprezentaciji onda sjajni golman Miskovic koji je isto jednom nastupa za reprezentaciju pa redom Lubura Ristovsko,Vrhovac,Galic,Novakovic,Vidović jedna sjajna ekipa.
5 0
Bereta
Zaboravili ste na Krajinu Cazin i Đerzelez Zenicu
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi