Fudbalska mafija stoji iza lakrdije u Copa Libertadoresu

Oglasio se gradonačelnik Buenos Airesa

Fudbalska mafija stoji iza lakrdije u Copa Libertadoresu

Huligani River Plate opisani kao "mafija argentinskog nogometa" stoje iza napada na autobus Boca Juniorsa prije uzvratne utakmice finala Copa Libertadores, kazao je gradonačelnik Buenos Airesa.

Subotnja utakmica odgođena je za 24 sata, a potom potom povovo prolongirana. U utorak će se razglabati o novo terminu.

Nekoliko igrača Boce ozlijeđeno je kad su porazbijani prozori na autobusu na putu do Riverog Estadio Monumental.

Gradonačelnik Buenos Airesa Horacio Rodriguez Larreta izjavio je da je to bio napad iz osvete.

Rekao je kako se incident dogodio dan nakon što je policija pretresla kuću vođe Barra Brave - snažnog i nasilnog krila Riverovog hardcore navijačkog krila.

Oduzeli su u pretresu 10 miliona pesosa (207.285 funti) i 300 ulaznica za finale.

"Problem je Barra Brava - mafija koja je ugrađena u nogomet više od 50 godina", dodao je.

"Oni su odgovorni za ove incidente, što je izravno povezano s epizodom dan prije. Ovih 300 ljudi kojima nije bilo dopušteno da uđu na stadion bili su glavni protagonisti svega što se dogodilo."

Poznavalac južnoameričkog nogometa, ekspert Tim Vickery kaže da je Barra Brava zaradila novac kroz sumnjive aktivnosti, uključujući prodaju ulaznica na crnom tržištu.

"Huligani u Argentini - to nije samo strast, to je posao. Ulaznice su razmjenjivali po izuzetnim cijenama", rekao je za BBC Radio 4.

"Dakle, jedno tumačenje nasilja je da je to bio napad iz osvete od organizirane skupine progonitelja protiv policije, zbog toga što im nisu dopustili da profitiraju od ove utakmice".

Igrači Boce pretrpjeli su rezove od stakla, a na njih je utjecao i suzavac koji je policija koristila kako bi raspršila gomilu.

Klupski dužnosnici zatražili su od Conmebol da da poduzmu akciju i omogućili onima koji su pogođeni subotnjim incidentima da se oporave.

Larreta je pozvao oba kluba da surađuju u istrazi o tome što se dogodilo i rekao je da će učiniti "sve što je potrebno da bi se ovaj problem raščistio".

"Moramo saznati ko im je dao ulaznice i ko sarađuje sa mafijom Barra", dodao je. "Ovo je naš najveći izazov i idemo dalje na toj osnovi".

Conmebol kaže kako će se sastati s predsjednicima Boca Juniors i River Plate u utorak u 14 sati po srednjeevropskom vremenu kako bi donijeli odluku o tome kada će utakmica biti odigrana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi