FIFA doživotno suspendovala predsjednika jednog noogmetnog Saveza

Ranije je uhapšen te je tako poslana jasna poruka

FIFA doživotno suspendovala predsjednika jednog noogmetnog Saveza

Samir Mlaćo
FIFA će žestoko kažnjavati svaki Nogometni savez u kojem bude došlo do sukoba interesa, mita i korupcije, najavljeno je već ranije.

Sada se to zvanično i desilo.

Naime, Nogometni savez Perua, tačnije predsjednik tog Saveza Manuel Burgi Seoane je doživotno suspendovan. Također, on mora platiti kaznu od milion švicarskih franaka zbog kršenja člana FIFA-e Etičkog kodeksa koji se odnosi na sukobe interesa, mito i korupciju, te nuđenje i prihvatanje poklona.

Sudsko vijeće FIFA-e je 2019. godine donijelo prethodnu odluku,  a ista je sada prihvaćena i ozvaničena.

Ovaj 66-godišnji advokat bio je i fudbalski menadžer, a preko Saveza Perua stigao je i u FIFA-in Odbor za razvoj. Predsjednik je Peruanskog saveza bio od 2002. do 2014. godine.

U decembru 2015. Godine uhapšen je u sklopu istrage o korupciji u FIFA-i, te je bilo jasno da mu je 'došao kraj'.

Oglasi

Čekala se zvanična potvrda i sada je stigla.

Peruanci su često u centru pažnje javnosti, a nedavno su se sukobili sa policijom pred prijateljski meč sa Marokom.

Desilo se to u hotelu uz nevjerovatne scene.

Ispred hotela u kojem je smještena ova selekcija tada se okupio i veliki broj navijača Perua koji inače žive u Španiji, te su željeli da iskoriste priliku da posjete reprezentativce ove zemlje i pokušaju doći do autograma ili fotografije.

Zbog prevelike gužve koja je nastala ispred hotela na kraju je pozvana i policija kako bi uspostavila red, ali niko ni slutio nije do kakvog incidenta će doći.

Španski mediji navode da je sve počelo kada je jedan od policajaca došao u sukob s Yoshimarom Yotunom koji je htio da izađe u susret navijačima i fotografiše se s njim, ali je policija grubo reagovala i to mu zabranila.

Na kraju se Yotun sukobio s jednim od policajaca i nastao je totalni haos. U sve su se uključili i još neki igrači Perua, te je došlo do fizičkog obračuna pred navijačima koji su samo zbunjeno posmatrali šta se dešava.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi