Kamerunac je zgrozio cijeli svijet zbog istaknutog detalja na kopačkama
Rođen u Kamerunu, odrastao u Rusiji: Ondoua je podržao agresora na Svjetskom prvenstvu u Kataru (Foto: EPA)

Osjeća se kao Rus

Kamerunac je zgrozio cijeli svijet zbog istaknutog detalja na kopačkama

Edmir Škorić

Reprezentativac Kameruna Gael Ondoua pronašo je način da oduševi "svoju" Rusiju i to sitnim detaljom na kopačkama.

Kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu, većina sportskih saveza odlučila je isključiti Rusiju i njene sporiste sa značajnih svjetski takmičenja. Ipak, u Kataru se našao i jedan Rus na Mundijalu.

Gael ondoua je 26-godišnji nogometaš njemačkog Hannovera koji nastupa za Kamerun, ali kako sam ponosno tvrdi, on je Rus. U mladosti je otišao u Rusiju i roditelji su ga upisali u akademiju Lokomotiv Moskve, da bi nakon nekog vremena stekao i rusko državljanstvo.

"Ja sam 95 posto Rus, a ostalo je moja boja kože. Od malena sam sanjao igrati za Rusiju i navijati za nju na velikim turnirima. Želim joj se odužiti za ono što je učinila za mene," rekao je Ondoua za championat.com.

On je uoči Afričkog kupa nacija odbio poziv Kameruna jer se nadao da će ga Rusi htjeti, a na rkaju je ipak prihvatio da igra za zemlju porijekla. U četvrtak je igrao na prvom meču Svjetskog prvenstva u porazu od Švicarske rezultatom 1:0.

Kako navode ruski mediji, Ondoua se pojavio u kopačkama s dvije zastave - kamerunskom i ruskom.

Oglasi

"Uvijek pamti mjesto gdje si odrastao. Ondua se drži ove mudrosti", piše oduševljeni autor ruskog naloga "Russian Footbik" na Twitteru.

Na ovaj način je dao podršku agresoru i zemlji koju smatra svojom i za koju je bio spreman i da igra.

Kamerunce očekuje sada duel sa Srbijom i on bi trebao da bude ključan za oba tima u borbi za osminu finala, pošto su i jedni i drugi bez bodova poslije prvog kola.

Podsjetimo da je Srbija poražena sinoć od Brazila s 2:0, pa protiv afričke selekcije praktično igra na sve ili ništa, iako će jednako važan da bude i taj meč 3. kola protiv Švicarske. S obzirom na dešavanja iz ranijeg meča sa SP-a 2018. godine, on bi mogao da bude itekako zanimljiv.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Što se Rusa u kamerunskom dresu tiče, ima ukupno pet nastupa za Kamerun, ali se još nije upisivao u strijelce.

On je u Hannover došao 2021. iz švicarskog Servettea, a igrao je uRusiji az Anži i drugi tim CSKA, u Ukrajini za Zoryju Lugansk prije početka rata, te u Danskoj za Vejle.

Top Komentari

Zoilomas
Jebla ga Rusija, dabogda boda ne osvojili
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi