Bio je dio zlatnog tima Šišmiša, duga kosa je bila zaštitni znak, a danas izgleda neprepoznatljivo

Godine su učinile svoje

Bio je dio zlatnog tima Šišmiša, duga kosa je bila zaštitni znak, a danas izgleda neprepoznatljivo

Endin Čaušević

Valencia je početkom ovog stoljeća bila jedan od najboljih evropskih klubova, ali legendarna generacija Šišmiša nije imala sreće da to obilježi osvajanjem Lige prvaka iako su igrali u dva finala zaredom.

U vrijeme vladavine Barcelone i Real Madrida u Španiji početkom ovog stoljeća na sceni se pojavila i Valencia s ekipom koje se mnogi s osmijehom sjećaju jer su bilježili zaista odlične rezultate.

Valencia je uspjela da postane prvak Španije 2001. godine iako su tada Barcelona i Real godinama bili dominantni.

No, to je bio pokazatelj da Valencia ima zaista fenomenalnu ekipu koja je 2000. i 2001. godine igrala u finalima Lige prvaka, ali nažalost nisu uspjeli da dođu do titule prvaka Evrope.

Prvo je Valenciju u finalu pobijedio Real Madrid sa 3:0, a godinu dana kasnije Šišmiši su na San Siru nakon penala poraženi od minhenskog Bayerna.

Za Valenciju su tada igrali igrači poput Canizaresa, Ayale, Marchene, Albelde, Kilyja Gonzaleza, Angula, Aimara, Vicentea, Juana Sancheza, Johna Carewa i Gaizke Mendiete koji je bio udarna igla u veznom redu ovog tima.

Oglasi

Mendieta je oduševljavao svojim igrama u Valenciji u kojoj je pružao fantastične partije, a na ljeto 2001. godine je za čak 50 miliona eura prešao u Lazio što je bio transfer koji je sve šokirao.

Gaizka Mendieta on Valencia midfielder Ferran Torres: "Staying at Valencia  will allow him to develop better and play regularly." - Get Spanish  Football News

Ipak, u Laziju je proveo samo jednu sezonu, a potom se vratio u Španiju i to u Barcelonu gdje je igrao na posudbi. Do kraja karijere Mendietu smo gledali još u dresu Middlesbrougha u kojem je i završio karijeri 2008. godine.

Mendieta je tada imao prepoznatljivu dugu kosu koja ga je krasila dok je bio fudbaler, ali se to promijenilo nakon što je otišao u penziju.

Ovaj 48-godišnjak danas radi kao dio ekipe La Liga TV i obnaša funkciju stručnog komentatora, a ima i ulogu ambasadora najjačeg ranga španskog fudbala. Također, on je i sportski direktor kiparskog kluba Pafos.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Jasno je da su godine učinile svoje i da se Mendieta promijenio, a mnogi su jedva i prepoznali. Tu nema više duge kose koja ga je krasila i bila njegov prepoznatljiv znak u najboljim danima igračke karijere.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti