Južnoamerikanac u redovima Galatasaraya objavio posebnu fotografiju i zauvijek osvojio turska srca
FOTO: EPA

Slika govori više od riječi

Južnoamerikanac u redovima Galatasaraya objavio posebnu fotografiju i zauvijek osvojio turska srca

Haris Zilić

Glavna sportska priča krajem 2023. godine je u režiji turskih velikana Fenerbahcea i Galatasaraya. Pomenuti klubovi nisu htjeli odigrati finalnu utakmicu Super kupa koja se trebala igrati u Riyadhu u Saudijskoj Arabiji.

Razlog je taj što su Saudijci zabranili igračima ove dvije ekipe da na teren izađu sa majicom na kojoj je bio lik Kemala Ataturka.

Odluka organizatora je naljutila i razočarala predstavnike oba kluba koji su donijeli odluku da ne istrče na teren u finalnoj utakmici.

Nakon ovih dešavanja turski fudbal se ujedinio kao i navijači svih klubova i dali su podršku Feneru i Galati, a najglasniji su bili njihovi najveći rivali Besiktas i Trabzonspor. Osim što su se oglasili iz Bešiktaša su čak poručili da žele da budu domaćini utakmice u narednim danima.

I fudbaleri oba tima neposredno nakon utakmice oglašavali su se na društvenim mrežama.

Oglasi

Za turske fudbalere je to bilo i očekivano, ali i stranci u redovima oba tima dali su podršku Galati, Feneru, ali i cijelom Fudbalskom savezu.

Zanimljive fotografije objavio je i prvotimac Galatasaraya Lucas Torreira (27). Urugvajac u redovima tima iz Istanbula je na svom instagram profilu postavio fotografije sa koreografijama i slikama podrške na kojima je bila i slika Kemala Ataturka.

Turska bi mogla dobiti drastičnu kaznu

Međutim, odluka koju su klubovi i Savez donijeli sinoć u Riyadhu mogla bi skupo koštati Turke jer je jasno da Saudijci neće tako lako preći preko skandala koji se desio i koji ih je obrukao kao organizatore.

Naime, turski mediji već sada pišu da Saudijci spremaju tužbu i da će tražiti ogromnu odštetu zbog svega. Uložili su veliki novac na organizaciju ove utakmice, a na kraju je sve propalo.

Navodno, odšteta koju će FS Turske morati platiti moguće je da će iznositi čak 40 miliona eura što bi za taj Savez bio zaista ogroman i katastrofalan udarac.

Također, u narednim danima trebao bi biti poznat i novi termin ove utakmice, a ista će se sigurno odigrati na nekom stadionu u Turskoj, te su već mnogi klubovi ponudili da besplatno organizuju utakmicu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi