Kraj velike karijere: Penzionisao se Gareth Bale!
Gareth Bale iznenada odlučio završiti veliku karijeru.

Stavio tačku na i

Kraj velike karijere: Penzionisao se Gareth Bale! · Zvanično

E. Ganibegović

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da je tačku na svoju karijeru odlučio staviti sjajni velški fudbaler Gareth Bale.

Na svom zvaničnom Instagram profilu, Gareth Bale je prije nekoliko minuta potvrdio da odlazi u penziju.

"Nakon pažljivog razmatranja, najavljujem da se odmah povlačim iz klupskog i međunarodnog fudbala.

Osjećam se nevjerovatno sretnim što sam ostvario svoj san da se bavim sportom koji volim. To mi je zaista pružilo neke od najboljih trenutaka u mom životu. Najveći od maksimuma u 17 sezona, to će biti nemoguće ponoviti, bez obzira na to što mi sljedeće poglavlje sprema.

Od mog prvog dodira u Southamptonu do posljednjeg sa LAFC-om i svega između, oblikovalo je klupsku karijeru na koju sam neizmjerno ponosan i zahvalan. Igrati i biti kapiten za svoju zemlju 111 puta je zaista bilo ostvarenje sna.

Iskazati svoju zahvalnost svima koji su odigrali svoju ulogu na ovom putu, čini se nemogućim. Osjećam se dužnom mnogim ljudima što su pomogli da promijenim svoj život i oblikujem svoju karijeru na način na koji nisam mogao ni sanjati kada sam počeo sa devet godina.

Oglasi

Mojim prethodnim klubovima, Southamptonu, Tottenhamu, Real Madridu i konačno LAFC-u. Svi moji prethodni menadžeri i treneri, osoblje iz zadnje sobe, saigrači, svi posvećeni navijači, moji agenti, moji nevjerovatni prijatelji i porodica, uticaj koji ste imali je nemjerljiv.

Moji roditelji i moja sestra, bez vaše posvećenosti u tim ranim danima, bez tako snažnog temelja, ne bih sada pisao ovu izjavu, zato vam hvala što ste me stavili na ovaj put i na vašoj nepokolebljivoj podršci.

Moja žena i moja djeca, vaša ljubav i podrška su me proveli. Odmah pored mene za sve uspone i padove, držeći me na putu. Inspirišeš me da budem bolji, a tebe ponosim.

Dakle, krećem s iščekivanjem u sljedeću fazu svog života. Vrijeme promjena i tranzicije, prilika za novu avanturu", napisao je Bale.

Oglasi

Imao je posebnu poruku i za svoju velšku porodicu:

"Moja odluka da se povučem iz međunarodnog fudbala je daleko najteža u mojoj karijeri.

Kako da opišem šta mi znači biti dio ove zemlje i tima? Kako da artikuliram uticaj koji je imao na moj život? Kako da izrazim riječima ono što sam osjećao, svaki put kad sam obukao taj velški dres? Moj odgovor je da ne bih mogao ništa od toga da opravdam, samo riječima. Ali znam da svaka osoba koja je uključena u velški fudbal osjeća magiju i da je pod utjecajem na tako moćan i jedinstven način, tako da znam da osjećate ono što ja osjećam, bez upotrebe riječi.

Moje putovanje na međunarodnoj sceni je ono koje je promijenilo ne samo moj život već i ono što jesam. Bogatstvo što sam Velšanin i izabran da igram za i kapitena Velsa, dalo mi je nešto neuporedivo sa bilo čim drugim što sam doživio. Počastvovan sam i ponizan što sam mogao da odigram ulogu u historiji ove nevjerovatne zemlje, što sam osjetio podršku i strast crvenog zida, i zajedno smo bili na neočekivanim i nevjerovatnim mestima.

Dijelio sam svlačionicu sa dječacima koji su postali braća i osobljem iz zadnje sobe koji su postali porodica, igrao sam za najnevjerovatnije menadžere i osjećao beskrajnu podršku i ljubav najposvećenijih navijača na svijetu. Hvala svakome od vas što ste bili na ovom putovanju sa mnom.

Oglasi

Tako da se za sada povlačim, ali ne i dalje od tima koji živi u meni i prolazi mojim venama. Uostalom, zmaj na mojoj košulji je sve što mi treba."

Bale je karijeru počeo u Southamtonu, a 2007. godine za 14,7 miliona eura odlazi u Tottenham. Šest godina kasnije za 101 milion eura odlazi u Real Madrid. Bio je kasnije još jednu godinu na posudbi u Spursima, a ljetos odlazi u LAFC u kojem je i završio karijeru.

Za reprezentaciju Velsa nastupio je 111 puta i postigao 40 golova. Igrao je s njima na dva Evropska prvenstva, a kruna reprezentativne karijere svakako je bio nastup na Mundijalu u Kataru.

Najblistavije momente u karijeri ostvario je s Realom s kojim je pet puta bio prvak Evrope, četiri puta prvak svijeta, tri puta prvak Španije, tri puta osvajač UEFA Superkupa, jednom španskog Kupa Kralja, te tri puta španskog Superkupa, a bio je i najbolji strijelac na FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu u sezoni 2017/18. s tri gola.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Čak je i s Tottenhamom uspio osvojiti trofej i to Liga kup Engleske 2008. godine, a s LAFC-om je osvojio MLS Kup i Supporters shield.

Velsa što se tiče, svakako treba reći da je bio šest puta fudbaler godine, a na klupskom nivou mu je to uspjelo jednom i to u Tottenhamu.

Top Komentari

hamdi kurtes
Velika karijera u pljačkanju Reala,inače rinaka igrač.
1 10
Mostarac94
Makazice mileniuma ostavio u amanet
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti