Gdje igraju članovi zlatne kadetske generacije bh. fudbala?

EURO 2016.

Gdje igraju članovi zlatne kadetske generacije bh. fudbala?

S. Bošković

Fudbal u Bosni i Hercegovini je 2016. godine slavio historijski uspjeh.

Naime, te godine kadetska reprezentacija naše zemlje se po prvi put plasirala na završnu smotru najboljih evropskih selekcija Evrope. Radovali smo se zbog uspjeha kadeta koje je s klupe predvodio Sakib Malkočević i u njima tražili novog Edina Džeku ili Vedade Ibiševića, dirigente veznog reda poput Pjanića i Misimovića, novog stupa odbrane koji će u budućnosti zamijeniti Emira Spahića.

Kadeti su u dalekom Azerbejdžanu odigrali tri meča, u teškoj grupi, gdje su snage odmjerili s Njemačkom, Austrijom i Ukrajinom. Završili su treći, s tri boda i pobjedom protiv Ukrajine rezultatom 2:1.

Danas, nešto više od tri godine dajemo uvid u trenutnu stanje igrača koji su po prvi put zaigrali na Evropskom prvenstvu.

Filip Vasilj i Filip Dujmović bili su tada izbori selektora Sakiba Malkočevića na golu.

Vasilj je danas golman federalnog prvoligaša Čapljine, dok je Dujmović po Transfermarktu trenutno bez kluba. On je 2018. godine iz juniora Željezničara prešao u U21 tursku ekipu Adana Demir, koju je napustio ovog ljeta, te još nije pronašao novi angažman.

Saša Perić, desni bek, je nakon kratke epizode u drugoj ekipi Schaffhausena otišao u Srbiju, te danas brani boje drugoligaša Žarkova.

Amar Beširević poznato je ime svim ljubiteljima Federalne lige BiH, s obzirom na to da nosi dres Olimpika.

Kapitensku traku 2016. godine nosio je fudbaler Rijeke Jasmin Čeliković. No, u hrvatskom prvoligašu na početku seniorske karijere nije se naigrao, te je prvo bio posuđen Interu iz Zaprešića, a ovog ljeta stigao je u Mostar, gdje se nalazi na posudbi u HŠK Zrinjski u kojem je odigrao samo 90 minuta u prvenstvu ali i dalje je član mlade reprezentacije. 

Štoper Amer Velić je iz juniora Željezničara, 2018. godine, prešao u federalnog prvoligaša Bosnu iz Visokog, a ovog ljeta je dres Bosne zamijenio onim HNK Orašje.

Drugi štoper, Milan Mirić, svoje karijeru provodi u Srbiji, gdje trenutno igra za Borac 1926 Čačak, a nastupa u Srpskoj ligi Zapad.

Ševkija Resić je ime koje se može čuti u Premijer ligi BiH. Nekadašnji član omladinskih kategorija FK Sarajevo trenutno brani boje Čelika iz Zenice kao posuđen igrač Sarajeva.

Centralni vezni Stefan Kovač trenutno je član ekipe Čukarički koja igra u najviše rangu fudbalu u Srbiji, dok defenzivni vezni Tomas Dadić trenutno nastupa za hrvatskog niželigaša NK Trnje Zagreb.

Jedan od najtalentiranijih igrača BiH na U17 Evropskom prvenstvu bio je Demirel Veladžić. On je 2018. godine napustio juniore FK Sarajevo, te potpisao za portugalski Leixoes, no s ovim timom je raskinuo ugovor, te se trenutno nalazi bez kluba.

Edis Smajić, ofenzivni vezni, trenutno nastupa za FK Slobodu, a u našoj ligi još nastupa nekadašnja velika nada FK Sarajevo, Nedim Hadžić. Ovaj napadač igra za FK Mladost iz Doboja kod Kaknja, a u posljednjem kolu se upisao u strijelce.

Anel Šabanadžović je s dosta uspjeha u prošlosti nastupao za FK Željezničar, a dobre igre na Grbavici su mu omogućile transfer u AEK u kojem trenutno nije u prvom planu.

Još jedan od igrača s Evropskog prvenstva u Azerbejdžanu je i Nikola Vuletić. Vuletić je nakon odlaska iz juniora Hajduka zaigrao za Inter iz Zaprešića, a kratko je igrao i za talijanskog četveroligaša Roccellu. Iz Italije se vratio u Hrvatsku, gdje trenutno igra za niželigaša NK Urania Baška Voda.

Štoper Rijad Sadiku je kao i mnogi drugi prošao kroz omladinske kategorije Sarajeva, a onda je otišao u Belgiju, točnije u Mouscron, gdje se nalazi i danas i zapravo proživljava teške igračke dane s obzirom da na njega šef struke ovog belgijskog kluba ozbiljno ne računa.

Desno krilo, Predrag Vladić, član je Vojvodine, no u posljednje dvije sezone nalazi se na posudbi u ekipi Kabel iz Novog Sada.

Napadač Benjamin Hadžić je u Azerbejdžanu igrao kao fudbaler Bayerna, a iz njega je otišao u omladinske kategorije Stuttgarta, dok se od 2018. godine nalazi u drugom timu Hannovera 96, a upisao je i debi za prvi tim ovog kluba.

Dakle, ukoliko pogledamo gdje su danas članovi ove za bh. fudbal historijske generacije, možemo reći da se njihov fudbalski put nije razvijao na očekivani način. Uglavnom, malo je onih koji su bar dosad napravili nešto više u svojoj karijeri.

Top Komentari

DobarDan
Hvala begicu i kompaniji za ovaj napredak..
2 0
Sanska_Prangija
sve u svemu loše vijesti, al haj, zato smo najjaci u seoskim ligama po evropi, i stim se dicimo..
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi