Legenda pred smrt zakupila oglas u novinama: "Bez žena i alkohola? Najgorih 20 minuta u životu"

Sa 22 godine je osvojio Zlatnu loptu

Legenda pred smrt zakupila oglas u novinama: "Bez žena i alkohola? Najgorih 20 minuta u životu"

A. Čaušević

Vjerovatno nije bilo većeg boeama u historiji fudbala od čovjeka koji je sa 22 godine osvojio Zlatnu loptu. Ali koliko god volio fudbal, žene i alkohol su mu bile veći porok.

"Do danas je fudbaler bez usporedbe i njegove tehničke vještine nikad neće biti zaboravljene", ne tako davno kazao je Pele o glavnom akteru glavnog junaka ove priče.

Franz Beckenbauer ga je upisao kao najboljeg igrača u historiji koji nikada s reprezentacijom nije zaigrao na nekom velikom takmičenju, a Johan Cruyff je kazao da se ne može naučiti ono što je imao.

Riječ je o Georgeu Bestu, jednom od najboljih igrača u historiji fudbala kojem su žene i alkohol bili najveći porok što ga je na kraju koštalo i života.

Rođen je u Belfastu, a svjetsku slavu je doživio u Manchester Unitedu čiji je broj 7 postao neka vrsta svetinje na Old Traffordu te od njegovog odlaska samo odabrani imaju čast da ga nose.

The 18 Most Legendary George Best Quotes That Defined The Man

Oglasi

Brzina, vizija, agilnost, driblinzi, tempo i osjećaj za igru su bile neke od njegovih glavnih osobina koje su mu 1968. godine donijele i Zlatnu loptu.

Crvene đavole napušta 1974. godine, nakon čega je igrao za nis klubova, a konačno zbogom fudbalu je rekao deseteljeće kasnije.

Dok je nosio dres reprezetnacije Sjeverne Irske nikada nije zaigrao na velikom takmičenju. Ova selekcija je 1982. godine izborila plasman na SP u Španiji, razmatralo se o njegovom pozivu, ali pad u formi i nedostatak fizičke spreme su presudili da se to ne desi.

Ženio se dva puta, a bio je ovisnik o alkoholu, ali i o ženama. Od druge supruge Alex Percy koja je od njega tada bila mlađa 26 godina se razveo nakon devet godina braka i to što ju je stalno varao.

Poznato je niz njegovih izjava koje se i dan danas citiraju.

Oglasi

"1969. godine sam dosutao od žena i pića. To je bilo najgorih 20 minuta u mom životu", jedna je od najprepoznatljivijih.

No description available.

"Trošio sam mnogo novca na auta, žene i alkohol. Ostatak sam samo protraćio", je još jedan od čestih Bestovih citata.

Best je preminuo u novembru 2005. godine, a kada je znao šta ga čeka pozvao je svoju kćerku da zakupi oglas u novinama.

Svojevremeno najbolji igrač Evrope je fotografisan kako leži na postelji uz posljednju poruku koja je glasila: "Ne umrite poput mene".

Potražite više informacija na temu Premier league:

No description available.

Preminuo je pet dana kasnije nakon što njegova jetra nije izdržala. I danas se o njemu priča kao jednom od najvećih u historiji fudbala.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1596870987
*****r i pjano, umro ko cuko...ja manhupa i qurca, ovakvih koliko hoces u svakom selu
6 19
SeoRusilac
Budala,a ne legenda. Umro ko ker
9 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi