Piquea optužili za korupciju, pa sve detaljno objasnio: "Zvali su me prije sedam dana i to mi rekli"

Morao odgovoriti na optužbe

Piquea optužili za korupciju, pa sve detaljno objasnio: "Zvali su me prije sedam dana i to mi rekli"

Endin Čaušević

Španski mediji objavili su jučer da je Gerard Pique uključen u veliki skandal, te da je uzeo novac kako bi se španski Superkup igrao u Saudijskoj Arabiji.

Španski El Confidencial objavio je audio razgovor između Piquea i predsjednika FS Španije Luisa Rubialesa na kojem se oni dogovaraju oko provizije koju će dobiti firma igrača Barcelone ukoliko se ovo takmičenje bude igralo u Saudijskoj Arabiji.

Nakon što je FS Španije dogovorio sa organizatorima iz Saudijske Arabije da se to takmičenje igra u njihovoj zemlji inkasirali su 40 miliona eura, a navodno Pique je dobio 10%, odnosno četiri miliona eura.

Španci su objavili da je Pique bio taj koji je "gurao" da se Superkup igra u Saudijskoj Arabiji i da je zaradio ogromnu sumu novca zbog toga, te da se mora pokrenuti istraga kako bi se to otkrilo.

Međutim, Pique je sinoć odlučio da se javno oglasi i objasnio je šta se zapravo dešava. Defanzivac Barcelone je priznao da je njegova firma Cosmos bila posrednik u dogovoru, ali da je sve bilo transparentno i pošteno, te da ništa ne krije.

"Predstavnici vlasti Saudijske Arabije su me kontaktirali i rekli mi da bi željeli 'dovesti' Superkup Španije u svoju Kraljevinu i da bih im ja u tome mogao pomoći. Jedina nelegalna stvar u cijeloj ovoj priči su audio-snimci koji su procurili. Neko nas je neovlašteno prisluškivao i snimao. Ne morate biti pretjerano inteligentni da biste zaključili o kome je tu riječ. Još prije tri godine se znalo koliko je Kosmos naplatio novca za ovaj posao, tu nema ništa novo", rekao je Pique i nastavio.

Oglasi

"Prije nekih sedam dana su me kontaktirali urednici lista "El Confidencial", koji je i objavio snimke, te su me 'obavijestili' da ih posjeduju i da će ih objaviti. Mislim da je jasno šta su time pokušali uraditi. Ja sam im odgovorio da me boli briga jer nemam ništa kriti i nisam uradio ništa nelegalno".

"Već neko vrijeme je postojala želja da se promijeni format Superkupa i da se takmičenje učini zanimljivijim. To bi sa sobom donijelo i veće prihode, a predsjedniku RFEF-a Luisu Rubialesu se veoma svidjela ta ideja. Saudijska Arabija nije bila jedina opcija. U opticaju su bili još Katar i Sjedinjene Američke Države. RFEF je na kraju izabrao Saudijce".

"Provizija od 10% koju smo mi naplatili je zapravo sasvim normalna u poslovnom svijetu, kada je riječ o tako velikim poduhvatima. Provizija se, u praksi, kreće između 15 i 20% i smatram da smo mi naplatili koliko bi naplatila i neka agencija koja se bavi tim stvarima. Zapravo, naplatili smo jeftinije za isti posao. Ja sam predložio promjenu formata. Prije je RFEF od Superkupa zarađivao po 120000 eura. Promjenom formata su zaradili 40 miliona eura".

"Stavlja se meta meni na čelo. Novac nisam dobio ja, već Kosmos. Novac nije uplaćen na moj račun, već na račun kompanije. Real Madrid je uspio dva puta osvojiti Superkup zahvaljujući promjeni formata, iako nisu osvojili ni ligu, ni kup. Da je stari format na snazi, njih ne bi ni bilo tu. Kakva je onda moja lična dobit od toga što je Real dva puta uzeo taj trofej? Nema logike".

Potražite više informacija na temu La Liga:

Defanzivac Barcelone je poručio da ne razmišlja o penziji i da ga ovakve stvari koje se pišu o njemu samo dodatno motivišu.

"Neću još u igračku penziju, ni slučajno. Ovakve stvari mi izazivaju samo još veću želju da se nadmećem i igram. Ne znam jesu li snimke 'procurile' da bi se meni naškodilo, ali vam mogu obećati da se neću predati, niti odustati. Mene ove stvari hrane. Kosmos je naplatio 10% provizije za obavljeni posao i taj novac je kompanija naplatila od Saudijske Arabije, a ne od RFEF-a. Cijeli posao je iznosio 40 miliona eura, 10% od 40 miliona je 4 miliona eura. Toliko je zaradila moja kompanija. To se zna već tri godine", zaključio je Pique.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
Jaoo sad on zrvta ispade hahahhah a kao normalno da jedan igrac pregovara o tekmama sa savezom i saudijcima
5 0
denimen9
Hvala Pike, najjači si
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi