Gerrard: Bio sam ubijen u pojam
Foto:EPA

Ljubimac Anfielda progovorio o nedosanjanoj tituli

Gerrard: Bio sam ubijen u pojam

S. Bošković

Legenda Liverpoola Stiven Gerrard priznao je da će ga proklizavanje protiv Chelseaja proganjati čitav život.

Bio je 27. april 2014. godine i Redsi su bili na korak do titule. Imali su tri boda više od Cityja i sve u svojim rukama. 

Liverpool je igrao najljepši nogomet u Evropi, a Anfield je sanjao samo titulu, koju sanjaju više od dvadeset godina. Ipak, Chelsea je pokvario planove svima. Tog popodneva se čekalo na odlazak na odmor, a onda šok. Gerrard se okliznuo, Demba Ba sa centra krenuo prema golu i ušutkao sve na stadionu, osim navijača Plavaca.

"Sjeo sam na zadnje sjedište automobila i osjetio sam kako mi suze teku niz lice. Godinama nisam plakao, ali kad sam se tada vraćao kući nisam mogao da se zaustavim. Suze su same navirale. Ne bih mogao čak ni da vam kažem da li je na ulicama bila gužva ili su one bile prazne. Bio sam ubijen u pojam", napisao je Gerrard u svojoj biografiji.

Probao je Rodgers podići ekipu, doći do boda i produžiti san o tituli, ali je nekadašnji miljenik navijača Liverpoola Fernando Torres,asistirao Willianu za drugi gol i srušio snove o povratku titule u grad na rijeci Mersey.

"Bio sam umrtvljen, osjećao sam se kao da sam izgubio člana bliske porodice. Osjetio sam se kao neko ko je prosuo sve što je klub gradio u dvije i pol decenije. Nisam pokušao da sakrijem suze, a scena tog popodneva mi se samo vrtjela u glavi, i vrtjela, i vrtjela...", dodao je Gerrard.

"Toliko sam želio tu pobjedu sa mojim Liverpoolom, a ona je jednostavno nestala, u sekundi, ponovno.  Nisam mogao da zaustavim emocije. Bio sam ljut na sebe.  Nisam znao gdje se nalazim. Proživio sam toliko lijepih trenutaka u mom klubu, doživjevši na tom putu uspjehe koje ni kao dječak nisam sanjao."

Gerrard se naredne sezone oprostio sa Liverpool, a njegov tim je u zadnjem kolu poražen od Stoke Cityja sa 6:1. Steven je postigao daj jedan, utješni gol, ali to ga je još više rastužilo.

"Dao sam cijelog sebe Liverpoolu, bilo da je to trening, ili neka od 700 utakmica ili aktivnosti van terena, kao dio tima, kluba ili samom gradu. Ali sam mogao da učinim više, mnogo više. Umjesto da pasom preko cijelog terena namjestim gol, ukližem i spriječim go ili pošaljem loptu u gol Chelseaja za pobjedu, ja sam se okliznuo. Kop i cijeli Anfield su pjevali "You'll Never Walk Alone", a ja sam se nekako držao. Kad sam ušao u auto nije bilo tako, osjetio sam se kao da sam sam na cijeli svijetu. Nije mi djelovalo kao da je ostalo išta nade, realnije mi je izgledalo samoubojstvo."

Gerrard je želio da ostane u klubu još godinu dana, a klub mu je ponudio 40% manju platu i bonuse zasnovane na učinku.

"Činilo se da mi govore - 'Ovo je ponuda'. Izgledao je kao da ja više želim njih, nego oni mene."

Legendarni kapiten tima sa Anfielda, ljubimac Kopa i jednih od najboljih navijača na svijetu otkrio je da je odbio ponude Bešiktaša, Tottenhama, Real Sociedada, Paris - Saint Germaina i Monaca. Odbio je i astronomsku ponudu iz Katra i otišao u Los Angeles Galaxy, kako bi bio siguran da nikad na Anfield, na njegov Anfield, neće istrčati u dresu drugog tima.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"To je također razlog zbog kojeg sam odbio 13.5 miliona eura od katarskog kluba za dvije godine igranja. To bi bilo više nego što sam ikad zaradio, ali Katar nije pravo mjesto za mene i moju porodicu", objasnio je Steven Gerrard.

Legendarni igrač sa brojem osam na leđima osvojio je deset trofeja sa Liverpoolom, te mnogo više individualnih priznanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije