Neće svi zaraditi isto: Poznato koliko će najbolji klubovi dobiti za učešće u Superligi

Podijeljeni po grupama

Neće svi zaraditi isto: Poznato koliko će najbolji klubovi dobiti za učešće u Superligi

E. Čaušević

Glavna tema ovih dana u fudbalskoj javnosti je osnivanje Superlige od strane najbogatijih evropskih klubova.

Na čelu svega toga stoji predsjednik Real Madrida, Florentino Perez, koji je s čelnicima ostalih 11 klubova iz Španije, Italije i Engleske odlučio da osnuje novo takmičenje kako bi zaradili što više novca.

Ljubitelji fudbala širom svijeta šokirani su odlukom da se osnuje Superliga u kojem će najveći evropski klubovi igrati međusobno, te je gotovo nemoguće da se u ovom takmičenju nađe neki "mali" klub.

Plan je da Superliga bude sačinjena od 20 klubova, a od toga će 15 ekipa bili stalni učesnici dok će ostalih pet kvalifikaciju tražiti kroz nacionalna prvenstva.

Također, ekipe će biti podijeljene u dvije grupe sa po deset klubova. Svaki klub će igrati protiv svakog kluba dva meča (kući i u gostima), a u četvrtfinale će ići prve tri ekipe. Dva ostala četvrtfinalista će biti odlučena utakmicama doigravanja.

Ipak, ova odluka mnoge je šokirala, a to se posebno odnosi na UEFA-u. Iz UEFA-e su zaprijetili da će svi učesnici Superlige biti izbačeni iz evropskih takmičenja i domaćih liga, te da igrači koji igraju za ove klubove više neće imati pravo nastupa za svoje reprezentacije.

Oglasi

Florentino Perez je priznao da se klubovi na ovaj način žele izvući iz finansijske krize jer će zarada biti daleko veća nego što je to slučaj trenutnim igranjem u Ligi prvaka ili Evropskoj ligi.

Mundo Deportivo je objavio danas da će početni fond Superlige biti oko 3.5 milijardi eura, ali da neće svi klubovi dobiti isti iznos novca za učešće u novom takmičenju.

Oni će biti podijeljeni u grupe po rangovima klubova, ali svejedno će zaraditi mnogo više nego u UEFA-inim takmičenjima.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Trenutno je poznato da će klubovi iz prve grupe po rangu, poput Barcelone, Real Madrida, Manchester Uniteda, Juventusa i Liverpoola, zaraditi čak oko 350 miliona eura samo za učešće u ovom takmičenju.

Poznato je i 12 učesnika, a to su Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Liverpool, Juventus, Inter i Milan.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mepa
Realno navijac sam Arsenala vec preko 20 godina ali trenutno Arsenal je mali klub, a Totenham je neko greskom izgleda upisao ovde.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi