Gianni Infantino novi predsjednik FIFA-e!
Foto: EPA

Dobio 115 glasova

Gianni Infantino novi predsjednik FIFA-e!

Teme:

Švicarac Gianni Infantino izabran je za novog predsjednika FIFA-e, nakon što je u drugoj rundi glasanja dobio više od 50% glasova.

Infantino je bio jedan od četiri uža kandidata za prvog čovjeka krovne kuće svjetskog fudbala, a nakon drugog kruga glasanja slavio je sa 115 glasova koje su mu dodijelili FIFA-ini delegati.

Njegov najveći protukandidat bio je Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, koji je u drugom krugu dobio 88 glasova. Princ Ali bin al-Hussein dobio je četiri, a Jerome Champagne niti jedan glas.U biranju novog predsjednika učestvovalo je 207 FIFA-inih delegata.

"Vratit ćemo FIFA-i ugled. Svi trebamo biti ponosni na posao koji ćemo odraditi", rekao je 45-godišnji Infantino u svom prvom obraćanju.

Gianni Infantino je tako postao nasljednik Seppa Blattera, koji je na čelu Svjetske fudbalske federacije boravio od 1998. godine, a njegov mandat trajat će do 2019. godine. Infantino će svoj mandat obavljati u skladu sa promjenama koje su donesene na današnjem vanrednom Kongresu.

Do sada je Infantino obavljao funkciju generalnog sekretara UEFA-e, a jedna od njegovih ideja koju je najavljivao tokom svoje kampanje je proširivanje Svjetskog prvenstva na 40 reprezentacija kako bi se učešće obezbijedilo i manjim državama.

Infantino je također obećao je investiranje 860 miliona funti u razvoj fudbala, te darivanje 3,6 miliona funti svakoj članici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije