Legendarnom napadaču trakom lijepili usta, ali nije pomoglo: Onda je samo sjeo na skuter i otišao...

Elber se nije mogao suzdržati

Legendarnom napadaču trakom lijepili usta, ali nije pomoglo: Onda je samo sjeo na skuter i otišao...

Edmir Škorić

Giovanni Elber jedan je od najboljih napadača koji je igrao u njemačkoj Bundesligi u posljednjih 30 godina.

Brazilac ima 260 utakmica u njemačkom prvenstvu, gdje je predvodio napade Stuttgarta, Bayerna i Borussije Monchengladbach, a na kraju je postigao 133 gola i upisao 56 asistencija.

Elber je u Njemačku stigao u ljeto 1994. godine, kada ga je Stuttgart kupio od Milana za nešto više od 1,5 miliona eura. U dresu popularnih Švaba odigrao je 97 utakmica i postigao je 44 gola. No, ovo je samo uvod u vrhunac njegove karijere, koji je uslijedio nakon što je Elber 1997. prešao u Bayern Minhen. Prije nego što je postao zvijezda u velikom klubu, Brazilac se proslavio u Stuttgartu.

Osim dobre igre u napadu, Brazilac svoj nespretan karakter pokazivao je i na terenu u Njemačkoj. Za tri sezone na Mercedes-Benz Areni dobio je 15 žutih kartona, a razlog nije bila gruba Elberova igra, već njegov temperament. Često se iznervira kada mu sudije signaliziraju ofsajd ili ne dosuđuju penale nad faulova nad njim.

Situacija se pogoršala u sezoni 1996./1997. U ljeto Stuttgart nije pustio Elbera u Bayern i igrač je poprilično bio ljut zbog ove odluke, što je pojačalo njegov bijes na terenu. Tokom te sezone dobio je ukupno pet žutih i dva crvena.

Posebno će ostati upamćena scena iz marta 1997. godine, kada je Stuttgart ugostio Minhen 1860. Brzo su postignuta dva gola, gosti su poveli, pa su domaći preko Balakova izjednačili, a onda na scenu stupa Elber, koji je u 26. minuti dobio žuti karton jer je vrijeđao glavnog sudiju Franka Fleskea.

Oglasi

Nakon što su se igrači vratili s odmora između dva poluvremena, Elber je na ustima imao komad trake, a to je bio očajnički pokušaj da se Brazilac natjera da "začepi usta".

Ipak, u 78. minuti Elber dobija drugi žuti karton jer je laktom udario protivničkog igrača. Kako se ne bi susreo s medijima, Giovanni napušta stadion kroz sporedni ulaz, gdje ga čeka prijatelj na skuteru. Nakon toga, nikada više nije komentarisao komičnu situaciju s trakom.

Trener Stuttgarta tada je bio Joachim Loew, koji je nakon utakmice rekao: "Mora da je bilo smiješno, ali otišao je predaleko."

“Da bi dobio drugi žuti karton, prvo mora dobiti prvi. Očito je mogao izbjeći besmislene rasprave", dodao je tadašnji predsjednik Stuttgarta Gerhard Meyer-Forfelder.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Elber je kažnjen zbog ovog crvenog kartona i nije uspio pomoći ekipi u sljedećem meču protiv Freiburga koji je završio 1:1. Na kraju je ekipa završila na četvrtom mjestu.

Nedugo nakon toga Elber za 6,5 miliona eura odlazi u Bayern i u glavnom gradu Bavarske nastavlja po starom. Istina, bio je nezaustavljiv u napadu, ali kartoni iz utakmice u utakmicu... Sakupio ih je 40 žutih i jedan crveni karton.

Top Komentari

King_Kenny
...samo jedan u nizu igraca koje je Bayern pokupio konkurentima...
4 9
Arnel925
Elber je igrao u pogrešno vrijeme kad je upitanju reprezentacija. Jer nikad nije mogao dobiti šansu pored Ronalda, Rivalda, Bebeta itd. I na kraju je samo upisao 15 utakmica za reprezentaciju. Sto je smiješno sada kad pomisliš.
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi