Tužan kraj velike bajke? Girona ima rok do 3. juna, inače ostaje bez Lige prvaka

Katalonski tim

Tužan kraj velike bajke? Girona ima rok do 3. juna, inače ostaje bez Lige prvaka

Eldar Ganibegović
Teme:

Iako je na terenu izborila učešće u Ligi prvaka naredne sezone, Girona bi mogla ostati bez plasmana u ovo takmičenje zbog UEFA-inog pravila. Rok je 3. juni.

Sa 75 bodova na trećem mjestu u Primeri, 13 više od Athletica koji je peti, Girona je obezbijedila učešće u Ligi prvaka naredne sezone.

Tim koji bi, da Real Madrid nije tako superioran, sigurno bio i u igri za titulu ove sezone, napravio je i ovako pravo malo čudo.

No, od ranije je poznata priča kako bi mogao ostati bez igranja Lige prvaka. Razlog je naravno Manchester City.

Naime, Girona i Manchester City imaju istog vlasnika i zbog toga bi se moglo dogoditi da katalonski tim ne nastupi u elitnom takmičenju naredne sezone.

Tako će konzorcij City Group Football morati smanjiti svoj udio u španskom klubu, kako bi se on mogao naći u Ligi prvaka sljedeće sezone.

Oglasi

Od 2017. godine pomenuti konzorcij drži 47 posto vlasništva u Gironi, te će on morati da bude smanjen.

Prema pismu UEFA-inog tijela za finansijsku kontrolu klubova (CFCB), dozvoljeno je da neko ima 30 posto kapitala ili glasačkih prava ili samo 10 posto ako je njihov glavni dioničar.

Kako bi i Girona i Manchester City mogli igrati u Ligi prvaka sljedeće sezone, City Group mora da smanji svoj udio u Gironi do 3. juna 2024. godine. Rok je to koji je postavila UEFA.

Postoji mogućnost i da se izbjegne brza prodaja dionica koja bi vrlo vjerovatno bila ekonomski nepovoljna.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Tako pismo CFCB-a klubovima nudi mogućnost prijenosa dionica u trust fond bez prava inspekcije, a pod kontrolom UEFA-e.

Ostaje da sačekamo i vidimo šta će biti od svega. S fudbalske strane, jasno je da bi bila prava šteta ako bi Girona ostala bez zaslužene Lige prvaka, ali pravila su pravila. 

Top Komentari

BAJSJECAR1977
Ovoma kataloncima ostaju samo referendumi,kojeg gube vsaki put...
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi