UEFA udarila po maloj Gironi, dobili su i ultimatum: "Ili to ili nema Lige prvaka!"

Drže sigurno treće mjesto, ali...

UEFA udarila po maloj Gironi, dobili su i ultimatum: "Ili to ili nema Lige prvaka!"

Admin Čaušević

Osam kola prije kraja Girona drži treće mjesto u La Ligi te je jako blizu plasmana u Ligu prvaka pošto petoplasiranom Athletic Bilbau bježi čak devet bodova. U međuvremenu su stigla i upozorenja iz UEFA te će mali klub iz Katalonije morati stvoriti 20 miliona eura.

UEFA je upozorila vlasti Girone da korištenje privremenih tribina na stadionu Montilivi nije dopušteno što znači da će španaski klub ako želi Evropu na svom stadionu morati ispuniti određene uslove.

Nove tribine će biti podignute na tribinama Gol Nord i Preferent što znači da jedan dio tribina odlazi u historiji. Tribina Gol sud se neće dirati, ali se neće moći koristiti na Evropskim mečevima. Cijela investicija će koštati 20 miliona eura.

Prva faza renoviranja vjerojatno će započeti dan nakon što se odigra posljednja domaća utakmica protiv Granade za vikend od 25. do 26. maja i vjerojatno će završiti početkom septemra.

To znači da će biti potrebno nešto više od tri mjeseca da se Montilivi modernizira i transformira u stadion koji ispunjava svoju svrhu i prikladan je za takmičenje u Evropi.

Tako će Girona vjerovatno nekoliko prvih kola igrati kao gost dok se radovi na stadionu ne završe. Nešto slično je radio i Real Madrid tokom izvođenja radova na stadionu Santiago Bernabeu.

Oglasi

Stadion Montilivi otvoren je 1970. godine. Prvobitno je kapacitet objekta projektovan na 17.000 gledatelja, iako je uvodnu utakmicu s tribina pratilo gotovo 25.000 ljudi.

Rekonstrukcija stadiona je ultimatum za Gironu ukoliko želi u Ligu prvaka

Trenutni kapacitet iznosi nešto više od 14.400 sjedećih mjesta. Posljednja rekonstrukcija je obavljena 2022. godine.

Problemi sa stadionom su još prepreka za Gironu da zaigra u Ligi prvaka pošto je poznato da španski klub ima istog vlasnika kao i Manchester City.

UEFA ne dopušta da klubovi koji imaju iste vlasnike nastupaju u istom takmičenju, pa će se grupacija City Group morati odreći španskog kluba.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Glavni investitor Girone je predsjednik Delfi Geli koji je svojevremeno i sam bio fudbaler. Za ovaj klub je u toku historijska sezona, ali postavlja se pitanje šta slijedi kada ode finansijseri iz UAE.

Gironi je ovo tek peta sezona u društvu najboljih u Španiji, a već je na putu da izbori Ligu prvaka. Osam kola prije kraja drži sigurno treće mjesto i petoplasiranom Athletic Bilbau bježi devet bodova.

Top Komentari

BAJSJECAR1977
Katalonija propada iz sata u sat
2 1
user1620593935
Naravno. Ne diraju Penal Madrid koji je klub Uefe, Fife i sudija
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi