Najveći hrvatski derbi se igra u Splitu: Može li Karoglan iznaditi Jakirovića?
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Poljud će biti ispunjen do posljednjeg mjesta

Najveći hrvatski derbi se igra u Splitu: Može li Karoglan iznaditi Jakirovića?

Kenan Lizde

U subotu 30 marta se igra najveća utakmica hrvatskog nogometa, dvoboj između Hajduka i Dinama. To je prvi u nizu, od dva susreta koliko će ovi vječni i najveći rivali odigrati u par dana. Oba susreta se igraju na poljudskoj ljepotici, jednom od najakustičnijih stadiona u Europi. 

Decibeli buke i podrhtavanje tla je ono što tokom trajanja utakmice očekuje sve u radijusu par kilometara udaljenosti od stadiona. Ulaznice su odavno rasprodane, dogovorene su inostrane sudije, samim time se i spustila tenzija vezana za sudačke odluke, pa se treneri mogu u miru posvetiti pronalasku idealnih taktičkih rješenja.

Ono što se u ovom trenutku čini najrealnije je da će oba trenera ekipe izvesti u sistemima u kojim smo ih dosad navikli gledati. 4-2-3-1 je sistem koji preferiraju i Karoglan i Jakirović, uostalom i trenutni kapaciteti obiju ekipa sugerišu da su im to idealne taktičke postavke s obzirom na konstelaciju igračkog kadra.

Možda bi Jakirović u svom rosteru i imao prostora za neke izmjene u sistemu postavke, pogotovo ako bi želio krenuti dominantnije na Poljudu, ali važnost utakmice ne ostavlja prostor za eksperimente, pa smo prilično sigurni da će igrati na sigurnu kartu i izvesti standardiziranu postavu.

U dosadašnjem dijelu prvenstva Karoglan nije mijenjao sistem, većinom je to bila defanzivnija inačica sistema 4-2-3-1. Ali za razliku od Jakirovića, češće je rotirao igrače, tražeći uvijek bolja rješenja na određenim pozicijama. Nekad je bio prinuđen mijenjati uslijed povreda, a većinom zbog traženja idealnih 11.

Oglasi

Kada analiziramo ekipu Dinama dojma smo da je Jakirović već odavno pronašao svoju najjaču postavu. Nevistić na golu, zadnja linija Ristovski, Bernauer, Theophile-Catherine i Perković. Sučić i Mišić kao tandem zadnjih veznih, Baturina ispred njih,.po krilima Hoxha I Špikić (Kaneko), te Bruno Petković kao centralni napadač.

Po zadnjim informacijama, u derbiju bi možda mogao nedostajati Baturina, pa će Jakirović imati glavobolju da nađe zamjenu za ovog plemenitog veznog igrača ofanzivnih sklonosti. Dojma smo da je najbliži poziciji da ga eventualno zamijeni mladi Vidović, koji bi pored krilne pozicije mogao pokriti i ovu.

Ovakva standardna postava Dinama ne daje prostora za iznenađenje, pa Karoglan ne bi trebao da ima problem sa tim faktorom. Tačno može pretpostaviti kako protivnik igra, kolike su mu mogućnosti i također lakše može odrediti korake ka neutralizaciji možebitnih opasnosti.

Dosad smo često navodili kako je dosta trenera uspjelo nadmudriti Karoglana u direktnom srazu, pa evo idealne prilike treneru Hajduka da u vrlo bitnom ogledu uzvrati.

Mislav Karoglan je mnogo rotirao u posljednjim utakmicama

Hajduk trenutno ima dosta velik roster, koji je Karoglan u zadnjim utakmicama dosta rotirao, pa je vrlo teško nagađati koji sastav će istrčati u subotu. Uzmimo samo da na dvije krilne pozicije konkurišu Sahiti, Brekalo, Dajaku, Benrahou, Kalik, Kleinheisler.

Oglasi

Navijači Hajduka se samo mogu nadati da će trener pogoditi sa najraspoloženijim od njih. Siguran i trenutno nezamjenjiv dio ekipe je vezni red sa Sigurom, Krovinovićem i Pukstasom.

Tu Karoglan stvarno nema potrebe da bilo šta mijenja. Na poziciji centralnog napadača, također nema nikakvih dilema, Marko Livaja je trenutno neprikosnoven. Pored krilnih pozicija, najveća enigma je zadnja linija Hajduka.

Na pozicijama stopera trenutno su najbliži dvojac Elez-Šarlija, ali prema nekim najavama vrlo moguće da Karoglan proba i sa svježe oporavljenim Uremovićem kao opcijom. Lijevi bok je trenutno najosjetljivija tačka Hajduka.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

U nedostatku Melnjaka, mjesto je zauzeo Diallo koji igra po principu toplo-hladno, te mislimo da bi mogao imati velikih problema sa bržim desnim krilom Dinama (Kaneko ili Špikić). U nedostatku Mikanovića, na desnom boku kao najbliža opcija djeluje Moufi. Radi se o klasičnom desnom beku, koji iza sebe ima dosta jakih utakmica i veličina derbija ga ne bi impresionirala.

Karoglan ima još vremena da za svog kolegu na suparničkoj klupi pripremi neko taktičko iznenađenje, te pobjedom u najvećem hrvatskom derbiju, povrati teško narušeno povjerenje navijača Hajduka. Materijala ima dovoljno, na njemu je samo "skroji" kvalitetno rješenje.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi