Hrvatska i Dinamo konačno dobijaju savremeni stadion u Zagrebu - Red je za 'Novi Maksimir'

Postignut bitan sporazum

Hrvatska i Dinamo konačno dobijaju savremeni stadion u Zagrebu - Red je za 'Novi Maksimir'

Midhat Šljivak

Reprezentacija Hrvatske i zagrebački Dinamo uskoro bi mogli zaigrati na novom stadionu u Maksimiru. Tokom decembra trebalo bi doći do potpisa ugovora kojim bi se omogućila izgradnja novog stadiona.

Reprezentacija Hrvatske i Dinamo konačno bi mogli dočekati radove na izgradnji novog stadiona u Maksimiru. Jutarnji ist navodi da bi u decembru konačno trebao biti potpisan sporazum o zemljištu koji je nužan za početak izgradnje stadiona.

Grad Zagreb je vlasnik zemljišta na kojem je stadion. Međutim, Zagrebačka nadbiskupija je tužbom tražila povrat 300.000 kvadrata zemljišta u ovoj regiji i taj slučaj konačno bi trebao dobiti epilog.

Nadbiskupija će, prema informacijama, dobiti odštetu i zemljište na drugim lokacijama, pa je tako njihovim dogovorom s gradom i državom potpuno otvoren put za izgradnju Maksimira.

Sada je potrebno da se riješe preostali papiri za izgradnju novog stadiona. Potreban je investitor i spominje se mogućnost dolaska francuske građevinske kompanije Bouygues, koja je gradila čuveni 'Stadion Francuska' u Parizu.

Oglasi

Navodi se kako bi uz Maksimir u Kranjčevićevoj ulici mogao nići još jedan stadion kapaciteta između 10 i 12 hiljada mjesta, a Grad Zagreb je spreman u potpunosti finansirati taj projekat.

Hrvatski nogometni savez je naravno uključen u kompletan projekat. Svima u hrvatskom fudbalu u interesu je dobijanje savremenog stadiona u glavnom gradu i vidjet ćemo hoće li Maksimir zaista za koju godinu dobiti novi izgled.

Zaista je poprilična sramota da glavni grad jedne od najvećih fudbalskih zemalja svijeta nema adekvatan stadion za utakmice nacionalnog tima. Čini se kako su to konačno i shvatili svi u Hrvatskoj i da bi uskoro mogao nići sasvim novi Maksimir.

Stadion Maksimir u funkciji od 1912. godine.

Stadion Maksimir izgrađen je 1912. godine. Kroz historiju je tri puta renoviran, posljednji put 2011. godine, no njegov trenutni izgled i zapuštenost ne čini nikog sretnim.

Kapacitet trenutnog zdanja je nešto ispod 26.000 sjedećih mjesta, no ono što je problem je njegova poprilična zapuštenost koja je često znala šokirati svijet fudbala.

Nije zato nikakvo čudo što su mnogi stadion Dinama proglašavali najgorim na kojem su ikad igrali fudbal i to je itekako bacalo mrlju na hrvatski fudbal.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Ipak, čini se da je konačno došao red da i Hrvatska dobije savremeni stadion u Zagrebu. Istina, sve je još daleko od realizacije, ali po svemu sudeći, projekat je na jako dobrom putu.

U prethodnih 111 godina Maksimir su koristili timovi HAŠK, Građanski, Dinamo (Croatia) Zagreb, Lokomotiva i reprezentacija Hrvatske.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Humac
Očigledno ne igraju stadioni.Nego momčad s 11 igrača a ne skup pojedinaca u momčadi.Zato i jest Hrvatski nogomet tu gdje jest.Uvijek na ili pri vrhu.Bez obzira na stadione.
0 1
Zax
Eno su Srbiji nacionalni do kraja 2026,a jos se gradi 4 nova i 7 ce se rekonstruisati.Svaka cast komsijama
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti