Godišnjica najveće nepravde prema BiH: Glavni krivac i dalje priča o kontroverznoj situaciji!

"Nije bio ofsajd"

Godišnjica najveće nepravde prema BiH: Glavni krivac i dalje priča o kontroverznoj situaciji!

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina je do sada učestvovala na samo jednom velikom takmičenju i tada je doživjela veliku nepravdu, možda i najveću u svojoj historiji.

Posljednjih sedam godina svakog 21. juna društvene mreže vrve od statusa "Nije bio ofsajd" uz famoznu fotografiju linija u kojim Edin Džeko izbjevaga ofsajd i matira Vincenta Eneyeamu za vodstvo protiv Nigerije.

Tih nekoliko sekundi radosti je bilo kratkog daha. Sudija s Novog Zelanda Petar O'Leary je poništio gol zbog ofsajda. S tom odlukom je praktično postao "persona non grata" u Bosni i Hercegovini.

Radilo se o meču drugog kola krupe F Svjetskog prvenstva 2014. godine. Meč se igrao na stadonu Arena Pantanal. Direktni obračun za prolazak dalje. Izabranici Safeta Sušića su igrali odličan meč, imali su niz sjajnih prilika, ali su na kraju pognute glave napustili teren.

Nigerijci su meč dobili s minimalnih 1:0. Zabio je Peter Odemwingieje u 28. minuti. U ostatku utakmice su ih spašavali Enyeama i okvir gola. Te noći u Cuaibi zaista nismo imali sreće. Uz to nam je nanesena ogromna šteta.

Sasvim logičan slijed događaja bila je reakcija navijača BiH i kritikovanje sudija s Novog zelanda na čelu sa O'Learyjem. Tada je bilo i prijetnji smrću, pa je sudija bio primoran da javno reaguje.

Oglasi

"Dragi Bosanci i Hercegovci, molim vas pročitajte ovaj status prije nego što mi pošaljete poruku. Ja nisam sudac sa Novog Zelanda! Dijelim ime i prezime sa sucem sa tog susreta, ali ja sam iz Engleske i nemam veze s tim. Ovo je moja ljubazna poruka svim Bosancima u BiH i svijetu, prestanite mi slati poruke jer nisam ja taj koji je poništio regularan gol Edina Džeke", poručio je Britanac, koji je zanimljivo bio u BiH i dopala mu se naša zemlja.

"Nekoliko sam puta bio u BiH. To je jedna gostoljubiva zemlja u obliku srca i tamo sam upoznao nevjerovatne ljude. BiH je u mom srcu i jako mi je krivo zbog poraza od Nigerije, kao i svim navijačima u BiH. Uvijek sam navijao za BiH i tako će i ostati", rekao je O'Leary tada.

U međuvremenu O'Leary se prestao baviti suđenjm. Posljednji meč je odsudio 2015. godine na Azijskom kupu. Postao je nastavnik i zamjenik direktora u srednoj školi u Hamiltonu gdje i i živi.

Proljetos je gostujući i podcastu govorio o spornoj situaciji s meča Bosne i Hercegovine i Nigerije. Svega se odlično sjeća.

"Stvare su išli veoma dobro, loptu je dobio Džeko i postigao gol, pomoćnik je digao zastavicu, pitao sam ga je li siguran, rekao je da jeste, pa sam svirao ofsajd. Tako da je to moja odgovornost..."

"Nismo znali ništa dok nismo pogledali poslije utakmice u svlačionici. Dan kasnije smo se pomirili s tim da smo napravili grešku", rekao je O'Leary koji se nakon toga osvrnuo na prijetnje smrću."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Nisam znao da se to dešavao na Novom zelandu, dobio sam dosta poruka, ali nisam odgovorao. To je bio Bosni prvi nastup na Svjetskom prvenstvu i imali su šansu prođu grupu."

Dojam je da se O'Leary pokajao zbog napravljene greške i učinjene nepravde, međutim iako godine prolaze rana ne blijedi. Jednostavno nije bio ofsajd!

Top Komentari

BordoBijeli
I sta sad?Do kada nasi kontaju ovo svako malo objavljivati?Ok,desila se kradja,i vece greske se desavaju svakodnevno u fudbalu.Ali stvarno cuj godisnjica,sta treba jos neku maturu napraviti te generacije pa da se svi zajedno sjetimo kradje?Svakako i da smo prosli dalje cekala bi nas Francuska,ubila bi hljeb u nama i svakao bi isli kuci
9 1
Malmi_Suomi
Čini mi se dok sam živ ovu NEPRAVDU neću ni oprostiti ni halaliti i naravno, NIKADA neću zaboraviti .
8 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi