Golobradi crnogorski mladići čekaju Želju u 1. pretkolu

Zeta nema šta da izgubi

Golobradi crnogorski mladići čekaju Želju u 1. pretkolu

FK Željezničar će u 1. pretkolu Evropske lige igrati protiv Zete iz Golubovaca, crnogorskog tima koji je dobro poznat bh. javnosti jer je u prošlosti već dva puta gostovao klubovima iz Bosne i Hercegovine.

Zeta je u drugom pretkolu tadašnjeg Kupa UEFA u sezoni 2005/2006 poražena od Širokog Brijega ukupnim rezultatom 5:1 (4:1, 1:0), ali je u trećem pretkolu Evropske lige u sezoni 2012/2013. uspjela iznenađujuće eliminisati Sarajevo (ukupno 2:2, pravilo gola u gostima) i izboriti duel sa PSV-om. Upravo se za Sarajevo veže najveći evropski uspjeh ovog kluba, jer nikada prije toga Crnogorci nisu tako daleko 'dogurali' u Evropi. PSV je ipak bio prejak i slavio je sa čak 14:0 u dvomeču (5:0, 9:0), a zanimljivo je da su Zeti to bile i posljednje utakmice u Evropi.

U godinama koje su uslijedile, Zeta je prošla brojne turbulencije i jedno vrijeme nije bila u vrhu crnogorskog fudbala. Ipak, klub se brzo oporavio i u posljednjoj sezoni je završio na trećem mjestu i izborio se za novi nastup u Evropi, prvi put nakon četiri godine. Zanimljivo, Zeta je imala 57 bodova koliko su imali Budućnost i Mladost iz Podgorice, ali je zbog slabije gol razlike i međusobnog omjera ostala bez titule. Jasno se može zaključiti da je Zeta rame uz rame sa najboljim timovima u Crnoj Gori, a uzme li se u obzir da se Željezničar prije tri sezone propisno namučio u duelima sa Lovćenom (1:0, 0:0), sve ukazuje na to da Plave sa Grbavice čak ni u 1. pretkolu ne čeka tako lagan zadatak, kakvom su se nadali.

Zanimljivo je i to da Zeta u svom igračkom kadru nema baš nijednog stranog fudbalera, a posebno podatak da je (prema Transfermarktu) prosječna starost ovog tima 23 godine. Za Zetu su u prošloj sezoni nastupala samo dvojica fudbalera sa 30 ili više godina i to golman Mladen Božović (32) i veznjak Balsa Božović (30). Međutim, ovaj iskusni čuvar mreže je nakon završetka sezone napustio Zetu, pa se s pravom može reći da je Željin prvi protivnik u Evropi skupina neiskusnih i golobradih crnogorskih mladića koji neće imati šta da izgube. Ako bismo tražili neku poveznicu između Zete i Željezničara, prva asocijacija je veznjak Plavih Darko Marković, Crnogorac koji je ne tako davno igrao za Zetu ali i bio njen kapiten.

Trener Zete je 56-godišnji domaći stručnjak Dušan Vlaislavljević, a klub nastupa na stadionu Trešnjica, koji ima kapacitet od otprilike 3.000 mjesta. S obzirom da ovaj stadion ne ispunjava ni najniže UEFA-ine uvjete, Zeta će Željezničar ugostiti na stadionu Pod Goricom (Podgorica, 17.000), koji je najveći u Crnoj Gori.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Svi će se složiti da je Željezničar izvukao najtežeg mogućeg protivnika za 1. pretkolo, jer u konkurenciji su bili još Tre Penne (San Marino), UE Santa Coloma (Andora), Floriana (Malta), St. Joseph's (Gibraltar). Bez obzira na to, Plavi su favoriti u ovom dvomeču, ali to će trebati potvrditi i na terenu.

Prva utakmica Željezničara i Zete igra se na Grbavici 29. juna, dok je revanš na rasporedu 6. jula.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi