Bivši treći najskuplji igrač svijeta je očajan: Radikalan potez velikog gubitnika, skroz je potonuo

Nazire se kraj

Bivši treći najskuplji igrač svijeta je očajan: Radikalan potez velikog gubitnika, skroz je potonuo

A. Čaušević

Kada neko nastupa za gigante svjetskog fudbala kao što su Juventus, Real Madrid i Milan nema sumnje da je riječ o odličnom fudbaleru. Međutim, bez obzira na igranje u tim klubovima etiketa velikog gubitnika ponekad je neizbježna. 

Kada je na ljeto 2016. godine u transferu vrijednom 90 miliona eura prešao iz Napolija u Juventus smatrao je da nije pogriješio te da je napravio pravu stvar. U tom trenutku je bio treći najskuplji fudbaler u historiji. Prva sezona u torinskom klubu je bila odlična, osvojeni su trofeji na domaćem polju, igrano je i finale Lige prvaka. Međutim, uslijedio je sunovrat. 

Gonzalo Higuain je tada slovio za najboljeg napadača svijeta. Kupio je fudbalski svijet sezonu ranije u dresu Napolija sa 36 golova na 35 utakmica Serije A. Smatralo se da je Argentinac poznat po promašajima konačno košmar ostavio iza sebe, te da je spreman za najveće domete. Ali umjesto ispunjenja snova zapravo je počinjao košmar. 

Higuain je u Evropu stigao još 2007. godine. Kao 20-godišnjak je potpisao za Real Madrid. U Madridu su ga dugo čekali. Iako je redovno zabijao golove, isto tako je stalno imao i nevjerovatne promašaje. Štitio ga je i Jose Mourinho, barem koliko je mogao. Cristiano Ronaldo i Karim Benzema su postajali strojevi za golove, te Pipita nije imao izbore nego da se odluči za nove izazove. Poslije šest godina u španskoj prijstolnici odlazi u Napoli. 

Na jugu Italije je stigao kod Rafe Beniteza, a zatim i Maurizija Sarri koji je izvukao ono najbolje iz Argentinca. Nakon potpunog igračkog sazrijevanja sa nepunih 29 godina odlazi u Juventus. Odveo je Staru damu i u finale Lige prvaka, ali odluka da se 2018. godine angažuje Cristiano Ronaldo značila je i kraj za popularnog Pipitu. 

Vrlo brzo je od samog vrha počeo da tone ka dnu. Posudbe u Milanu i Chelseaju mu nisu donijele ništa dobro. Igrao je na kašičicu ili kad bi igrao uglavnom bi promašivao. Jednostavno u momentima kada bi trebao pokazivati da je na vrhuncu, dešavalo bi se suprotno. Upravo zbog neslavne etikete stekao je i status velikog gubitnika. 

Oglasi

Kada je otišao iz Reala Kraljevi su počeli vladati Evropom, Napoliju nije uspio donijeti toliko željeni Scudetto, s Juventusom nije osvojio četvrt vijeka sanjanu Ligu prvaka, dok je i s Argentinom izgubio finale Svjetskog prvenstva. I tada je protiv Nijemaca promašivao. Iako ima 15-ak trofeja, uglavnom domaćih, oni najveći i najprestižniji su izostali. 

Od septembra 2020. godine je u Inter Miamiju. Otišao je u MLS, prvenstveno radi odlične zarade. U klubu Davida Beckhama zarađuje oko šest miliona dolara po sezoni. Međutim, glad za fudbalom je totalno izgubljena do tolike mjere da razmišlja o radikalnom potezu. 

Život mu se totalno promijenio 2019. godine. Već tada je počeo da razmišlja o prestanku igranja. Prvo je izgubio finale Copa Americe, saznao je da mu je majka bolesna. Od tada više nije isti čovjek.

"Čak sam se osjećao krivim jer sam nastupio u finalu Cope bez da sam znao u kakvom je stanju. Cijeli svijet mi se srušio u tom trenutku. Nisam bio zainteresiran ni za što osim moje majke. Odmah sam joj kazao kako ću završiti karijeru i biti uz nju", rekao je tada Higuain.

Stvari su se pogoršale za vrijeme pandemije koronavirusa. U međuvremenu mu je majka i preminula. Promijenio je i fizički izgled. Dobio je nekoliko kilograma viša, pustio bradu. Za neke izgleda neprepoznatljivo. Inostrani mediji prenose da je Higuain u očajnom stanju, igra fudbal, a kao da ne igra.

U novembru će navodno i reći zbogom fudbalu, godinu prije isteka karijere. U Inter Miamiju su ga već prekrižili. Phill Neville i Chris Henderson žele da ga se riješe te je vrlo izvjestan kraj karijere mjesec prije 34 rođendana. 

Iako ga mnogi pamte po velikim promašajima i porazima u najvažnijim utakmicama brojka od 251 gola na 473 utakmice djeluje i više nego impresivno. I dok njegovi vršnjaci i dalje igraju na vrhunskom nivou, Higuain se odlučio da okači kopačke o klin. Definitivno iznenađujuća odluka jer su mnogi mišljenja da obzirom na kvalitet i dalje može pružati dobre partije.

Top Komentari

tbra
Dobar igrac, nema potrebe za ovakvim tekstovina
6 0
Dzematlija
Jos dok je bio u Juventusu sam citao da boluje od depresije, a to nije za potcijeniti. To je neovisno o okolnostima, o zaradi i statusu. Vec je tada krenulo niz brdo i ne cudi da se ovako zapustio i da ne zeli vise. Bio je fakat strasan napadac.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi