Gordi Albion juri nedosanjan san
Foto: EPA

Selekcija Engleske želi naslov prvaka

Gordi Albion juri nedosanjan san

Midhat Šljivak

Kolijevka fudbala Engleska već dugo čeka pravi uspjeh na velikom takmičenju.

Nikada Gordi Albion nije uspio da dođe do finala prvenstva Evrope, pa je i dalje najveći rezultat Engleza titula najbolje svjetske reprezentacije iz 1966. godine.

Što se tiče nastupa na Evropskom prvenstvu, Engleska će u Francuskoj imati deveto učešće na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

Dalje od polufinala Gordi Albion nikada nije uspio stići. Nakon titule svjetskog prvaka 1966. Englezi su dvije godine kasnije bili među favoritima za evropsko zlato, ali su na kraju završili treći.

Potom su uslijedile godine i godine krize. Propustili su tri Eura od 1972. do 1992, a u tri nastupa su učešće završili u grupnoj fazi uz samo jednu pobjedu.

A zatim je došla 1996. godina. Engleska je dobila domaćinstvo takmičenja i svi su konačno očekivali prvi naslov prvaka Evrope.

Međutim, Njemačka je u polufinalu zaustavila Terryja Venablesa i zaista sjajnu generaciju predvođenju Alanom Shearerom i Paulom Gascoigneom. Ponovo je engleski san srušen, ovog puta nakon penala.

Igrali su u četvrtfinalima 2004. i 2012. godine, ali više od toga nisu mogli i polufinala su najveći uspjeh Engleske na Euru.

Perfektan skor u kvalifikacijama za Francusku ponovo otvaraju nadu navijačima ove selekcije. Uvjerljivo su s 10 pobjeda i uz gol-razliku 31-3 došli do završnice, ali sada jedni od najvatrenijih navijača žele konačan korak naprijed.

Roy Hodgson je jedan od selektora koji je u povijesti Engleske najčešće osporavan. Potezi koje je vukao nailazili su na velike kritike, no on je ostao dosljedan svom cilju, a to je titula prvaka Evrope.

Popis kojeg je objavio za EP donio je dosta komentara. Odlučio se Hodgson da kući ostavi nekoliko vrhunskih imena, pa su bez poziva ostali Gibbs, Jagielka, Oxlade-Chamberlain, Walcott...

Ipak, Englezi imaju tim za poštovanje. Napadački dio je posebno jak, pa će svoje mjesto u vrhu tražiti Wayne Rooney, Daniel Sturridge, Harry Kane, Jamie Vardy i Marcus Rashford.

Englezi imaju samo jedan cilj, a to je osvajanje naslova prvaka Evrope. Tim za velike stvari imaju, ali će im biti potrebna i velika doza sreće.

Popis Engleske: 

Golmani: Joe Hart, Fraser Forster, Tom Heaton 

Defanzivci: Ryan Bertrand, Gary Cahill, Nathaniel Clyne, Danny Rose, Kyle Walker, Chris Smalling, John Stones 

Vezni red: Dele Alli, Ross Barkley, Fabian Delph, Eric Dier, Danny Drinkwater, Jordan Henderson, Adam Lallana, James Milner, Raheem Sterling, Andros Townsend, Jack Wilshere 

Napad: Harry Kane, Marcus Rashford, Wayne Rooney, Daniel Sturridge, Jamie Vardy.

Igrač u fokusu: Jamie Vardy (Leicester)

Čovjek koji je u godinu dana napravio filmsku karijeru. Najbolji strijelac prvaka Leicestera je od anonimusa došao do samog vrha i prvog napadača reprezentacije.

Vardy bi sezonu iz snova mogao zaokružiti uspjehom na Evropskom prvenstvu. Pokazao je vrhunski kvalitet, perfektnu završnicu i nevjerovatan osjećaj za gol.

Ako Vardy bude na pravom nivou uz veliku pomoć saigrača, Engleska se ne treba brinuti za pogotke u Francuskoj.

Statistike:

Nastupi na EP: Osam nastupa

Najbolji rezultat: Polufinala (1968, 1996)

Najviše nastupa: Peter Shilton (125)

Najbolji strijelac: Wayne Rooney (51)

Raspored na EP:

11. juni - Rusija

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

16. juni - Vels

20. juni - Slovačka

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi