"Govorili su mi da sam bolji od Messija, a onda se moje tijelo počelo raspadati od pritiska"

Mario Gotze prošao fudbalski pakao

"Govorili su mi da sam bolji od Messija, a onda se moje tijelo počelo raspadati od pritiska"

E. Čaušević

Njemački fudbaler Mario Gotze zablistao je u dresu Borussie Dortmund prije osam godina kada je vodio ovaj tim do titule prvaka Njemačke.

U Dortmundu je za krako vrijeme postao miljenik navijača, ali im je onda zabio nož u leđa kada je odlučio da potpiše za Bayern. Gotze je u minhenski klub otišao na ljeto 2013. godine, ali samo tri godine kasnije vratio se u Dortmund.

Navijači ovog kluba su ga prihvatili iako je bilo dosta odbijanja, no obećao je vjernost do kraja karijere. Iako ima tek 26 godina prošao je kroz dosta problema kada je čak bio u strahu da će morati završiti svoju karijeru.

Gotze ne krije da je Jurgen Klopp za njega bio osoba koja mu je pokazala kako se treba ponašati u svijetu fudbala i na tome će mu biti vječno zahvalan. No, priznao je da nije razmišljao o posljedicama kada je 2013. godine iz Dortmunda otišao u Bayern.

"Na početku je uvijek vikao na mene i unosio mi se u lice. Nisam znao šta da mislim o tome. Ipak, onda sam shvatio da on to sve radi kako bih ja bio još bolji. Znao je sa igračima da razgovara o svemu i on je savršen trener. Mene kao momka koji sam imao 18 godina naučio je skoro svemu".

"Kada sam imao 20 godina odlučio sam da napustim Dortmund i tada je počeo haos. Bayern me zvao i godinu prije toga, ali sam ih odbio. Onda su rekli da dolazi Pep Guardiola i bio sam u dilemi. Kada imate 20 godina ne znate kako svijet funkcioniše. Osjećao sam da mi treba promjena i mislio sam da će me igranje kod Guardiole još više poboljšati. Nisam shvatao koje su posljedice, a onda je policija svaki dan čuvala moje roditelje".

"Znali su da idem iako sam još bio u Dormtundu, nije mi jasno ko je pustio tu vijest. Igrali smo s Real Madridom u Ligi prvaka i ta vijest je sve poremetila. To je bilo strašno, ti zvižduci i transparenti. Znam da je navijačima bilo teško, ali je meni bilo najteže tada".

Gotze je samo godinu dana kasnije usrećio cijelu Njemačku kada je u finalu Svjetskog prvenstva u produžecima dao gol protiv Argentine i svojoj zemlji dodao titulu.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Govore mi kako mi je Joachim Low prije utakmice govorio da pokažem svijetu da sam bolji od Messija. To je uradio kada me uveo u igru, ali iskreno toga se ne sjećam najbolje jer sam mislio na taktitku i svu važnost finala. Pročulo se šta mi je on rekao, a ja sam imao samo 22 godine i govorili su da sam bolji nego Messi. Nevjerovatno šta su ljudi od mene očekivali nakon toga. Pritisak je bio nevjerovatan i na kraju se čovjek jednostavno slomi".

"Počeo sam imati probleme s fizičkom spremom, pa onda su mi doktori otkrili da imam poremećaj metabolizma i da više neću moći igrati. Nevjerovatno je šta sam prošao tada u životu i niko skoro da nije bio uz mene. Zaboravili su me. No, odluka da se vratim u Dortmund je bila najbolja za mene. Cijenim što su me prihvatili ponovo u porodicu i neću ih više nikada izdati".

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije