Grci nisu željeli eliminisati Rumune za zelenim stolom

Fair-play na djelu

Grci nisu željeli eliminisati Rumune za zelenim stolom

Iz FS Grčke pohvalili su se da su fair-play potezom pomogli Rumunima da prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ne izgube za zelenim stolom rezultatom 3:0.

Direktor grčke reprezentacije Takis Fyssas tvrdi da su on i selektor Fernando Santos uoči utakmice u Pireju prošli petak upozorili rukovodstvo i stručni štab svog protivnika na grešku koju su napravili pri prijavljivanju zvaničnog sastava za ovaj susret. 

Naime, pravila FIFA-e nalažu da svaka ekipa koja se sastoji od 23 igrača u službenim utakmicama obavezno mora uključivati trojicu golmana. Kako se Rumunima ozlijedio prvi golman Ciprian Tataruşanu, nisu ga prijavili za utakmicu, ali nisu pronašli ni zamjenu za njega.

Nakon što su ih Grci upozorili na propust gosti su uz Bogdana Lobonta i Costela Pantilimona kao golmana prijavili i jednog igrača iz polja kako bi sve bilo u skladu s pravilima. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Grčka je na kraju u toj utakmici slavila s 3:1, a rezultat u ravanšu je glasio 1:1, pa je ekipa, koja je u baraž morala jer je u kvalifikacionog grupi G ostala iza neše selekcije, na izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

“S obzirom da je toliko toga bilo u igri, mogli smo jednostavno ignorisati njihovu pogrešku i prihvatiti pobjedu za zelenim stolom, ali bilo nam je važno da napravimo ispravnu stvar. Više volim pobjede na terenu, nego na papiru”, rekao je Fyssas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.