Grci predstavili BiH i spomenuli Srebrenicu, Bilino polje, šesticu...
Ako pitate Grke, paklena atmosfera na Bilinom polju najveća je prednost naše reprezentacije (Foto: EPA)

Stari poznanici se ponovo sastaju

Grci predstavili BiH i spomenuli Srebrenicu, Bilino polje, šesticu...

Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Grčke će četvrti put u posljednjih 12 godina biti u istoj kvalifikacionoj grupi i teško da postoje dvije selekcije koje se češće sastaju u međunarodnim takmičarskim susretima.

Grci o našoj reprezentaciji, više-manje, znaju sve što trebaju znati kao i mi o njihovoj, ali je tamošnja Gazzetta ipak odlučila ukratko uputiti svoje čitaoce u prednosti i mane naše selekcije.

Naravno, Grci su počeli od Edina Džeke kojeg smatraju našim najboljim igračem, a spomenuli su još Miralema Pjanića, Seada Kolašinca i Asmira Begovića. Dotakli su se i igrača sa brojem šest, ali ne zbog skandala koje priređuje već im je bio zanimljiv jer je donedavno nastupao za AEK s kojim je osvojio titulu prvaka prošle sezone.

Gazzetta podsjeća da je Grčka uspješnija u međusobnim duelima sa BiH, ali se tamošnja javnost dobro sjeća i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine kada su Zmajevi slavili sa 3:1 u Zenici i završili na prvom mjestu u grupi.

Kao najveću snagu naše reprezentacije Grci ističu paklenu atmosferu na Bilinom polju, ali i kontinuitet dobrih igara, posebno u Ligi nacija u kojoj je selekcija Roberta Prosinečkog bila vrlo ubjedljiva. Prema njihovom mišljenju, najveća mana naše reprezentacije je smjena generacija, tačnije odlazak nekoliko bitnih fudbalera poput Senada Lulića, Vedada Ibiševića, Harisa Medunjanina...

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Grci pišu da će utakmice protiv BiH sigurno nositi velike tenzije, kakvih je bilo u bliskoj prošlosti. Prije dvije godine na Karaiskakisu u Pireju, grčki navijači su istakli transparent "Nož, žica, Srebrenica" čime su provocirali naše navijače na stadionu. Na utakmicama ove dvije reprezentacije mnogo nereda bude i na samom terenu, a sjećaju se Grci i sukoba Džeke i Manolasa nakon susreta u Zenici, fizičkog napada tadašnjeg pomoćnog trenera BiH Stephana Giulyja na jednog grčkog fudbalera...

Podsjetimo, osim BiH i Grčke u Grupi J se nalaze Italija, Finska, Armenija i Lihtenštajn.

Top Komentari

pogba69
Jest ga Giuly tad zvekno krošeom svaka čast
107 2
gumenakita
Gledam danas sastav Anderlehta i nigdje naseg manekena Vranjesa,nema ga ni na klupi,izgleda otputovao u Banjaluku da izmijeni tetovazu i da se pokaje.
57 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi