Koulibaly ponovio ono što je Thuram uradio Hrvatima i donio prvaku Afrike osminu finala!
Koulibaly donio Senegalu prolaz, Nizozemska sigurna protiv Katara.

Ekvador pao, Nizozemci sigurni

Koulibaly ponovio ono što je Thuram uradio Hrvatima i donio prvaku Afrike osminu finala!

Eldar Ganibegović

Reprezentacije Nizozemske i Senegala selekcije su iz A grupe koje su prošle u osminu finala Svjetskog prvenstva, a od njega se oprašta Ekvador, te Katar koji je već ranije ispao.

Reprezentacija Nizozemske zauzela je prvo mjesto u grupi, a danas je ostvarila novi siguran trijumf i to protiv domaćina Katara, 2:0.

Cody Gakpo je postigao gol za vodstvo Nizozemske u 26. minuti, bio je to njegov treći gol na ovom Mundijalu i izjednačio se po tome s Mbappeom i Valencijom.

Na otvaranju drugog dijela De Jong postiže drugi gol i tako postavlja konačan rezultat. Berghuis je postigao gol u 68. minuti, ali je on poništen zbog ofsajda, a isti igrač je u nadoknadi pogodio prečku. Danas mu se nije dalo, no najvažnije mu je sigurno da je njegov tim prošao dalje.

Kao što se i najavljivalo i očekivalo prije početka prvenstva, utakmicu za drugo mjesto igrali su Senegal i Ekvador, a prvaci Afrike bili su bolji, 2:1.

Bolji je u prvom poluvremenu bio Senegal. Imali su šanse preko Gueyea i Diaja već u prvih desetak minuta, a sve je to na naplatu stiglo u 42. minuti kada su dobili penal.

Oglasi

Ismaila Sarr je preuzeo odgovornost i pogodio za 1:0 i veliku radost navijača Senegala koji su i na ovoj utakmici napravili sjajnu atmosferu.

Ekvadoru je bio dovoljan i bod i imali su ga u džepu od 68. minute kada je pogodio Caicedo.

Nije radost navijača Ekvadora dugo trajala. Samo dvije minute kasnije Kalidou Koulibaly pogađa i donosi svom timu pobjedu i plasman dalje.

Zanimljivo, prvi je to gol Koulibalyja u 66. utakmici za Senegal, te je podsjetio na ono što je legendarni Lilian Thuram uradio Hrvatima u polufinalu 1998. godine.

Francuz je tada postigao dva gola, jedina dva gola u reprezentativnom dresu u 142 utakmice i donio svojoj ekipi prolaz dalje, baš kao što je i Koulibaly danas jedinim golom, do sada, za nacionalni tim, donio prolaz dalje Senegalu.

# TIM UTA BOD GR
1. Nizozemska 3 7 5:1
2. Senegal 3 6 5:4
3. Ekvador 3 4 4:3
4 Katar 3 0 1:7

Nizozemci će u osmini finala igrati protiv drugoplasirane ekipe iz grupe B, a Senegal protiv prvoplasirane. Grupa je to u kojoj svi imaju šansu da prođu dalje.

# TIM UTA BOD GR
1. Engleska 2 4 6:2
2. Iran 2 3 4:6
3. SAD 2 2 1:1
4. Vels 2 1 1:3

Utakmice trećeg kola u toj grupi igraju se večeras od 20 sati, a sastaju se Vels - Engleska i Iran - SAD.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svjetsko prvenstvo, 3. kolo, grupa A:

Nizozemska - Katar 2:0 (Gakpo 26', de Jong 49')
Ekvador - Senegal 1:2  (Caicedo 68'; Sarr 44' (P), Koulibaly 70')

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi