Grupa od oko 50 navijača isprebijala Židova u Holandiji

Navijači Feyenoorda u akciji

Grupa od oko 50 navijača isprebijala Židova u Holandiji

E. Škorić

Jedan Židov napadnut je 5. maja u Holandiji od strane grupe navijača Feyenoorda.

Tridesetpetogodišnji Joram prijavio je policiji kako je pretučen nakon što je najprije verbalno izvrijeđan antisemitskim govorom mržnje od strane 50 muškaraca u Haagu.

Sve se dešavalo 5. maja kada se u Holandiji slavi praznik oslobođenja, a dan ranije je dan svih onih koji su nastradali u drugom svjetskom ratu.

Joram je tražio od grupe koja se nalazila u parku da prestanu s uvredljivim pjesmama na račun Židova, a na kraju je napadnut. Ispričao je da su članovi grupe nosili dresove Feyenoorda.

Feyeenordovi navijači ne vole Židove, posebno iz razloga što su oni omiljeni među simpatizerima Ajaxa. Stoga Feyeenordovi navijači često uzvikuju "Hamas, Hamas".

Slika o Ajaxu kao židovskom klubu potječe od činjenice da se Amsterdam prije Drugoga svjetskog rata nazivalo ‘zapadni Jeruzalem’.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

U gradu je tada živjelo oko 80 hiljada Židova, a mnogi su bili simpatizeri Ajaxa. Stadion De Meer, na kojemu je momčad Ajaxa igrala domaće utakmice do 1990-ih godina, bio je smješten u istočnom Amsterdamu, u kojem je tada živio najveći dio gradskih Židova.

Upravo iz tog razloga Ajax je bio etiketiran kao židovski klub, pa je sedamdesetih godina, u vrijeme svoje najveće slave, pa i poslije, njegova ekipa bila izložena antisemitskim uvredama u prvenstvu Holandije.

Top Komentari

Mungos
Allah ih nagradio.
9 0
infinity2612
Bravo za navijace Fejenorda..nisam znao ovo za Ajax. Dobro da znam
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi