Sve u 10 godina: Upumpali stotine miliona u klub i dovodili svjetske zvijezde, od danas ne postoje!

Krenuli su i sa gradnjom najvećeg stadiona na svijetu

Sve u 10 godina: Upumpali stotine miliona u klub i dovodili svjetske zvijezde, od danas ne postoje!

A. Čaušević

Klub koji je za kratko vrijeme stekao svjetsku slavu je praktično ugašen. Za desetak godina postojanja nisu postali toliko uspješni na međunardnom nivou, ali su postali poznati svakom ljubitelju fudbala. 

Kupovanje uspjeha preko noći je vrlo česta pojava. Tako je bio i cilj sa ovim klubom koji je svojevremeno smatran nekom vrstom državnom projekta s ciljem da zavlada fudbalskim svijetom.

U razmaku od desetak godina u klub je upumpano više od milijarde eura, stigle su brojne zvijezde, krenulo se i sa izgradnjom najvećeg stadiona na svijetu, međutim narodski rečeno sve je postalo pepeo i dim.

Nakon svega tri pobjede u 33 utakmice i bez trijumfa od augusta Guangzhou FC je ispao iz prvenstva Kine i sada mu slijede najcrnje prognoze, odnosno gašenje.

U perodu od 2011. do 2019. godine ovaj klub je bio osam puta prvak Kine, a osvojeno je su i dvije azijske Lige prvaka gdje su ovoj sezoni izgubili svih šest utakmica uz gol-razliku 0:24.

Ovaj klub se donedavno zvao Guangzhou Evergrande, ali je glavni sponzor banktrotirao nakon što su dugovi narasli na više od 250 miliijardi eura.

Oglasi

Kako nije bilo moguće plaćati strane igrače i trenere svi su počeli da odlaze jedan za drugim. Posljednji koji je otišao je Ricado Goulart i to u septembru.

Ovaj klub su u prošlost između ostalih vodila zvučna trenerska imena poput Felipa Scolarija i Marcella Lippija, te bivšeg osvajača Zlatne lopte, Fabija Cannavara.

Svojevremeno su imali i trećeg najplaćenijeg igrača u svom kadru. Bio je to Dario Conca koji je 2011. godine zarađivao astronomskih 200.000 eura sedmično i ispred njega su bili samo Leo Messi i Cristiano Ronaldo.

Za ovaj kineski klub između ostalih još su igrali Paulinho i Jackson Martinez koji su plaćeni po 42 miliona eura, zatim Taliska, Ricardo Goulart, Alan i drugi.

U aprilu 2020. godine se krenulo u izgradnju stadiona vrijednog 1.9 milijardi eura i sa kapacitetom većim od 100.000 sjedećih mjesta trebao je biti najveći stadion namijenjen isključivo za fudbalske utakmice.

Ipak, zbog finansijske krize i odustajanja glavnog sponzora lokalna vlast je preuzela izgradnju u svoje ruke i već neko vrijeme svi radovi su stopirani.

Kada je prije sedam godina počeo masovno dovođenje odličnihi igrača za astronomske cifre Guangzhou Evergrande je smatran prototipom kineskog plana da pokori svjetski fudbal, ali vrijeme je pokazalo da od toga ambicizonog plana neće biti ništa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti