Livaković mu nije ni blizu: Svijet je dobio novog najboljeg golmana, brani sve na nebu i na zemlji!

Ove sezone je fenomenalan

Livaković mu nije ni blizu: Svijet je dobio novog najboljeg golmana, brani sve na nebu i na zemlji!

Admin Čaušević

Emiliano Martinez je prije nekoliko dana izabran za najboljeg golmana svijeta u prošloj sezoni, Dominik Livaković je bio sedmi. Međutim trenutno jedan drugi čuvar mreže nosi epitet najboljeg pošto je u dosadašnjem dijelu sezone zaista fenomenalan. 

Nakon deset odigranih gola Tottenham je na vrhu Premieshipa. To ruku na srcu na startu sezone niko nije očekivao. Spursi su neporaženi sa osam pobjeda i dva remija. U sezoni kada su ostali bez Harrya Kanea, Pijetlovi sve gledaju sa visine. Velik dio zasluga ide treneru Angeu Postecoglouu koji u 58. godini iskorištava prvu veliku priliku u karijeri.

Trener grčkog porijekla mora biti zahvalan i golmanu Guglielmu Vicariju koji pokazuje, odnosno potvrđuje da je fenomenalni broj jedan, možda i trenutno najbolji na svijetu. Nekadašnji golman Empolija svojim odbranama u svakoj utakmici zaslužuje pohvale i već sada je ubjedljivo najbolji golman Italije.

Vicario je do sada živio gorku sudbinu, jer je uvijek bio u sjeni, ali u stvarnosti je već neko vrijeme sjajan golman, neko ko nema na čemu zavidjeti velikim imenima kao što su Thibaut Courtois, Emiliano Martinez ili Dominik Livaković.

Možda je to zato što je malo kasno stigao na veliku scenu. Debitirao je u Serie A s 24 godine, a prvu je sezonu proveo kao starter u Empoliju s 25 godina.

Oglasi

Italijan je dinamičan golman koji puno razgovara sa saigračima, također sposoban je izvesti parade koje su kao naručene za vješte fotografe.

Mnoge su ekipe razmišljale o njemu, ali niko, s izuzetkom Tottenhama, nije stvarno vjerovao u dečka visokog 190 cm. Vicario je zamijenio Huga Llorisa, klupsku legendu Tottenhama i sada sa 27 godina dominira među stativama.

Odbrane su postale Vicarijev zaštitni znak, koji je odavno ušao u srca navijača Tottenhama i koji sada djeluje kao nepremostiva prepreka u najjačoj ligi svijeta. Njegove brojke su nevjerovatne. Do sada ima procentat odbrana iznad 84% te je u četiri navrata sačuvao svoju mrežu.

Oglasi

Poređenje sa ostalim sjajnim golmanima u Premier ligi je odlično mjerilo. Ederson iz Manchester Cityja ima 62% obrana, Alisson, koji se godinama smatra jednim od trojice najboljih na svijetu na svojoj poziciji, ima 76%.

Prema golu Vicarija upućeno je 39 udaraca, on je zaustavio 31. Između ostalog osvojio je i nagradu za odbranu mjeseca septembra u utakmici protiv Burnleya.

Inače, Italijan je ovog ljeta stigao iz Empolija za 19 miliona eura. Svoj novac je počeo da opravdava i to uveliko.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Potpisao bih pod krvlju za Tottenham, došao bih pješke iz Italije", kazao je nedavno Vicario što dovoljno govori koliko mu je stalo do uspjeha sa slavnim klupom koji je posljednji trofej osvojio još 2008. godine.

Oglasi

Najnovije vijesti