Gušter igrao na blef, pa odveo Brighton u Premier ligu

Tony Bloom junak Galebova

Gušter igrao na blef, pa odveo Brighton u Premier ligu

Edmir Škorić

Velike stvari znaju da prave i mali klubovi, a najbolji primjer ove godine dolazi s juga Engleske, iz redova kluba koji se prije 20 godina mogao ugasiti.

Brighton & Hove Albion je od sinoć zvanično novi član Premier lige. Pobijedivši Wigan s 2:1 na Amex stadionu, Brighton je jučer osigurao jednu od prve dvije pozicije i samim tim veliki plasman u Premier ligu. Murray i March bili su strijelci u pobjedi koj se slavila do kasno u noć u Brightonu.

Klub osnovan 1901. godine pravi uspjeh kakvom se navijači nisu mogli ni u najluđim snovima nadati sve do ove sezone, kada je počela vjera u najbolje stvari. Iako je u Championshipu izuzetno žestoka konkurencija svake godine, popularni Galebovi ostavili su iza sebe za otočke prilike jake i popularne ekipe poput Newcastlea, Fulhama, Huddersfielda, Sheffielda, Leedsa, Norwicha, Aston Ville, Cardiffa...

U sezoni 1996/97 Brighton je bio blizu gašenja, ali je prodajom stadiona Goldstone Grounda tadašnja uprava kluba uspjela da spasi situaciju. Navijači su na mečevima nosali parolu kojom su iskazivali nezadovoljstvo prodajom stadiona.

Nekoliko sezona ovaj se klub smucao po četvrtoj ligi, da bi pod vodstvom menadžera Gustava Poyeta u sezoni 2010/11 izborili plasman u Championship. Sezonu kasnije Brighton je promijenio svoj logo, napravio određene korekcije i naslutio neke bolje stvari u godinama koje dolaze.

Otvoren je i Amex stadion i konačno su navijači dočekali taj dan da nakon prodaje Goldstonea na svome stadionu, kojeg su vremenom zavoljeli, bodre svoje ljubimce. U Kupu je Brighton tada  dobio priliku da igra s nekim poznatijim timovima kao što su Newcastle, Sunderland i Liverpool, a tu sezonu klub je završio na 10. mjestu Championshipa.

U sezoni 2012/13 Brighton je izborio doigravanje za promociju u Premier ligi, ali je Crystal Palace bio uspješniji. Samo sezonu kasnije, kada je Poyeta zamijenio Oscar Garcia, klub je opet igrao doigravanje, ali ovaj put je ispao od Derbyja u polufinalu. Garcia je ubrzo podnio ostavku.

U sezoni 2014/15 za menadžera dolazi bivši stoper Liverpoola Sami Hyypia, kojeg je uprava optužila za lošu procjenu pojačanja. Brighton je došao u borbu za opstanak i Finac se nije dugo zadržao u klubu. A onda je 31. decembra 2015. godine stigao Chris Hughton. Klub se na kraju borio za opstanak i jedva je ostao u ligi. Naizgled loš potez uprave kluba. No, samo naizgled.

Nova šansa za plasman u Premier ligu bila je u sezoni 2015/16. Brighton je zadnjeg dana sezone gostovao u Middlesbroughu i trebao je pobjedu za viši rang. Galebovi opet nisu uspjeli, izgubili su 2:1 i Middlesbrough je ušao u Premier ligu. Brightonu je ostao još  jedan baraž, ovaj put je Sheffield Wednesday bio uspješniji.

I eto, dočekali su u Brightonu dan kada će slaviti Premier ligu. Nakon svih padova, stigao je i jedan istinski let Galebova. Klub je uspio da napravi senzaciju, da nakon svega izbori igranje u društvu najboljih i ova priča malo podsjeća na Leicesterovu, koji je napravio čudo prošle godine u Premier ligi. 

A najveća faca Brightona je njegov vlasnik Tony Bloom, koji nije puno ulagao u pojačanja, već je doveo menadžera Chrisa Hughtona, koji će potom sastaviti dobru ekipu od jeftinih igrača i napraviti harmoniju u timu, a momcima usaditi mentalitet kakvog nisu do tada imali. Kada je doveo Hughtona, svi su bili skeptici, ali imao je Bloom tog keca u rukavu. Igrao je, možda, na blef. Igrao i uspio.

Bloom je novac zaradio igrajući profesionalni poker i očigledno da u sebi ima taj kockarski rizik i da se vodi onom - ko ne riskira, taj ne profitira. Hrabre ptice s Juga sada lete prema Premier ligi, a onda ko zna. Možda se desi još jedan Leicester, no navijači Brightona bit će sasvim zadovoljni i činjenicom da će na svom Amexu gledati velikane poput Arsenala, Chelseaja, Manchester Uniteda ili Liverpoola.

Bloom je od malih nogu navijač Brightona kojeg je kupio 2009. godine. Stadion kojeg je izgradio i Irac Hughton najveći su njegovi potezi. Pokušat će da se bori u društvu najboljih protiv jakih moćnika, bogatih vlasnika klubova.

Što se Brightonov igračkog kadra tiče, možda je najbolje da ih upoznamo kada dođe vrijeme za novu premierligašku sezonu. Uostalom, ništa ni o Mahrezu, Kanteu ili Vardyju nismo znali dok nisu došli među elitu. Pustimo ih da uživaju i da igraju, a Blooma da osmisli još neki trik. I da, vjerovatno niste znali, ali Bloomov nadimak je Gušter. Mogli bismo ove momke sa samog juga Engleske i zavoljeti. Simpatična je ova njihova priča - možda još nije završena.

Potražite više informacija na temu Premier league:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi