Hadžibegić: Sarajevo je na pravom putu, sutra je na Celticu pritisak

Hadžibegić: Sarajevo je na pravom putu, sutra je na Celticu pritisak · Intervju

A. Beganović

Legenda je FK Sarajevo, ali i bosanskohercegovačkog fudbala. Čovjek je s kojim je o fudbalu milina razgovarati. Nekadašnji je selektor našeg nacionalnog tima, a danas predvodi reprezentaciju Crne Gore.

Naravno, radi se o Faruku Hadžibegićiu, s kojim smo razgovorali o FK Sarajevu, te reprezentacijama Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Gospodine Hadžibegić, Sarajevo sutra igra protiv Celtica. Šta možemo očekivati od ovog meča?

"Vidite, Sarajevo je uoči utakmice protiv Budućnosti bilo u težoj situaciji. Budućnost se moralo proći iz hiljadu i jednog razloga, dok je danas situacija drugačija. Možemo dobiti mnogo, trebamo biti pametni. Ova ekipa Sarajeva je spoj mladosti i iskustva i mislim da može mnogo. Na Celticu je ogromni pritisak i to treba pokušati iskoristiti".

Optimista ste?

"A, ne bih sad to tako rekao, možda je bolje reći da sam poprilično realan. Vidim realnu mogućnost za dobar rezultat. Biće izuzetno težak meč, ali ponavljam, da pametnom i odgovornom igrom možemo mnogo toga napraviti. Šteta je što zbog kartona neće biti Rahmanovića. Celtic će biti favoriziran u svakom smislu, svjestan sam da sutra može biti kraj evropske priče ali to neće biti kraj svijeta. Respektujem škotsku ekipu, no mislim da Bordo momci mogu dobro odigrati na rezultat. Ima tu iskusnih igrača, moramo biti da tako kažem, mangupi na terenu u svakom smislu".

Sarajevo iz dana u dan sve više napreduje. Zadovoljni ste kako danas izgleda vaš klub?

"To je to, Sarajevo je na pravom putu i ne treba se zaustavljati. Mladi igrači dobijaju sve više prilike što me posebno raduje. Sarajevo je uvijek bilo rasadnik talenata i drago mi je što smo se vratili toj politici. Naravno, tu su i iskusni igrači koji su potrebni ovim mlađim da sazriju, no dovode se dobra pojačanja. Klub funkcioniše odlično, zna se ko šta treba da radi i onda su tu i rezultati. Evo, i ovaj plasman u play-off dovoljno govori o svemu. Fina dodatna finansijska injekcija, a sutra navečer ćemo vidjeti. Zašto ne i historijski rezultat. Dakle, samo nastaviti u ovom smjeru. Doista me raduje da su se stvari posložile onako kako trebaju."

Crnogorska reprezentacija je Ligu nacija otvorila s dvije pobjede. Koliko ste zadovoljni i kako je sarađivati sa Dejanom Savičevićem?

"Šest bodova iz dvije utakmice,moram biti zadovoljan. Igrali smo pametno, iako nije bilo jednostavno. Imamo problema sa zdravljem igrača, evo i sad nećemo moći računati na kompletan kadar, ali tako je kako je. Što se tiče Deje, veliki smo prijatelji još iz igračkih dana, no danas je on moj predsjednik i tako funkcionišemo. Imamo sjajnu saradnju, između nas nema tajni i mogu vam reći da uživam".

U stručnom štabu s vama radi i Mehmed Janjoš. Nekako se čini da su rijetki bosanskohercegovački stručnjaci koji "pomažu" našim ljudima?

"Čala je moj prijatelj i čovjek koji fudbal ima u malom prstu. Čovjek sam koji se konstantno bori za naše ljude, a i meni se čini da nismo solidarni. Imamo mi mnogo dobrih trenera i jednostavno se moramo pomagati. Moramo biti jedni drugima uvijek na raspolaganju".

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Koliko vam vrijeme dozvoljava da pratite reprezentaciju Bosne i Hercegovine?

"Pratim kao da sam selektor. Upoznat sam dobro sa situacijom. Odigrali smo više nego korektno protiv Italije i Poljske. Mi igramo u A grupi Lige nacija, odnosno igramo protiv najboljih evropskih selekcija i u tim susretima nismo favoriti. Mislim da je Duško spremao i neke stvari za baraž susrete. Logično je da se tako radi. Što se tiče utakmice baraža, mislim da ćemo mnogo dobiti povratkom Pjanića. Imat će taj dodatni motiv nakon što je potpisao za Barcelonu. Moramo shvatiti ozbiljno protivnika, imamo dobru priliku da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo te da s nagradom koja bismo u tom slučaju dobili, napravimo mnogo dobrih stvari za bh. fudbal."

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Rajvosa2019
Nikad nismo bolje startali u PL , jos na pocetku nismo bili uigrani pa je to sve islo na misice - zadnji par tekmi smo u dobroj formi - igramo dobro / Benjo i Fanimo sve bolji , samo Jos da Ahmo proradi - zasto nebi mogli pobijediti Celtic - nece biti lako ali imamo sanse , jos ako proradi onaj nas inat sve je moguce
11 0
Penderinos
Sarajevo ni po koju cijenu ne smije napasti celtic i misliti da su moćniji na terenu. Vidjelo se prošle godine kako celtic zna spucati kointru i za čas zabit gol. Treba igrati pametno prije svega u odbrani, ne dozvoliti da se primi gol u početnoj fazi, a u napadu sta se napravi, napravi. Ako mora pa i produžetke pa i penale, samo ne prodati lako kožu. Ako neko treba pogriješiti neka to bude Celtic. Samo smirenom igrom i hladne glave može se do dobrog rezultata.
9 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi