FK Sarajevo - jučer, danas, sutra

FK Sarajevo - jučer, danas, sutra · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Trinaest pobjeda, isto toliko poraza i sedam remija za skromnih 46 bodova i 4. mjesto na premijerligaškoj tabeli, te poraz u finalu Kupa Bosne i Hercegovine značili su za FK Sarajevo sezonu u kojoj su ostali bez Evrope.

Iza FK Sarajevo jedna je od najturbuletnijih sezona u posljednih desetak godina. Osim rezultatskog neuspjeha, sezonu je obilježila i promjena u vlasničkoj strukturi, a vlasnika većinskog dijela upravljačkih prava Nguyen Hoai Nama naslijedili su nekadašnji većinski vlasnik Vincent Tan i Ismir Mirvić.

Prije završetka sezone Mirvić je shvatio da neke stvari u klubu ne funkcionišu onako kako je on očekivao, te se odlučio "pojačati" sportski segment sa iskusnim Emirom Hadzicem, koji je u ne tako davnoj prošlosti sa Sarajevom osvojio sve što se moglo osvojiti.

Emir je imenovan za sportskog direktora kluba, a njegov prvi zadatak bio je pronaći trenera. I pronašao ga, Hadžić je uspio dogovoriti saradnju sa Feđom Dudićem, trenerom koji je sasvim sigurno najtraženiji u Bosni i Hercegovini.

Sta slijedi?

Sarajevo bi se trebalo okrenuti kompletnoj rekonstrukciji igračkog kadra i promociji nekoliko omladinaca u prvi tim. Sto se tiče mladosti, jedan od najvažnijih preduslova za uspješam rezultat, napredak i imidž kluba je dobra škola fudbala koja svake godine "izbaci" po nekoliko igrača koji dobiju šansu da zaigraju za prvi tim a nedugo nakon toga i da nađu angažman u inostranim klubovima, što matičnom dugoročno obezbjeđuje miran san.

A jedan od ciljeva Sarajeva je da postane jedan od najboljih razvojnih klubova na ovim prostorima. Ne same sa zvoje akademce, nego za najveće talenta u Bosni i Hercegovini. Akademija Sarajeva dobro radi, klub želi da napravi još veći iskorak kada su u pitanju uslovi za treniranje sa izgradnjom sportskog i medicinskog centra u Butmiru. No, za takve stvari trebaju odlučni i hrabri ljudi, a Sarajevo je konačno, kako se čini, dobilo sportske radnike, management, upravu i predsjednika, kakve i zaslužuje.

Sarajevo prije svega zahvaljujući predsjedniku kluba gospodinu Ismiru Mirviću koji je donio svoj kapital, novu energiju ali budimo iskreni i nove konekcije koje su u fudbalskom svijetu najvažnije - može planirati u tom smjeru. Upravo bi dolazak bosanskohercegovačkog biznismena, i pored rezultatski sezone za zaborav, za FK Sarajevo navijači se nadaju, mogao predstavljati prekretnicu jer informacije koje dolaze iz Titove 38/B govore da odavno u FK Sarajevo nije bio čovjek koji je toliko posvećen poslu kao Mirvić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Odmah po  dolasku Mirvića ostvaren je i prvi transfer preko okeana i malo nakon promjene u vlasničkoj strukturi prodan je Selmir Pidro u St. Louis City. Od njegove prodaje Sarajevo je prema neslužbenim informacijama inkasiralo oko 350.000 eura, a približno ista cifra očekuje se i od sve izvjesnijeg odlaska Halida Šabanovića u Ligue 1, tačnije u Angers.

Prema onome što saznajemo Đokanović i Kobiljar bi se trebali pridružiti Pidri u Americi sa jednim od milionskih transfera dok su u Evropi vrata otvorena za Dizdarevića i Varešanovica. Ovo budi šansu Premijer ligi da se ostvare transferi koji hronično nedostaju.

A, što se tiče kvalitetnih novih igrača, vode se pregovori sa nekoliko provjerenih igračkih imena i u narednim danima se mogu očekivati pojačanja na Koševu. S nestrpljenjem ih očekuju i zahtjevna publika s Koševa koja ne priznaje prosjek i toga su svjesni Hadžić i Dudić, te neumorno rade na skalpanju igračke križaljke. Juni koji je pred nama biće vruć, a posao koji se uradi u narednim danima u mnogome će odrediti sezonu ne samo za Sarajevo, već i za ostale klubovr Premijer ligu BiH.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Tas14
Glavno je naci VRHUNSKOG napadaca! Bolje je njemu dati sve tri plate koje su imali Cmiljanic, Bagaric i Bodul ali da bude najbolji strijelac daleko ispred svih. Naravno isto tako i trebaju bekovi.
9 1
Ajax11
Sarajevu treba zakon kao što ga ima RB Leipzig, igrač koji zeli potpisati za klub ne smije bit stariji od 27 godina
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi