Igrača islamske vjere gađali svinjentinom, njegova reakcija nije mogla biti bolja

Odlično je reagovao

Igrača islamske vjere gađali svinjentinom, njegova reakcija nije mogla biti bolja

Admin Čaušević

Provociranje protivničkih igrača je uobičajni dio navijačkog repertoara na fudblaskim utakmicama. 


Vrlo su česte pojave kada navijači često pretjeraju u provociranju pa i vrijeđanju omraženih igrača. Sigurno najlegendarnija scena je kada su pristalice Barcelone na Luisa Figa bacili svinjsku glavu nakon što je Portugalac prešao u Real.

Nažalost, na fudbalskim terenima ima dosta i uvreda na vjeroskoj te rasnoj pripadnosti. Iako se UEFA i FIFA maksimalno trude da iskorijene taj problem, još uvijek ne uspjevaju.

Pamti se scena iz 2015. godine kada su navijači Schalkea 04 gađali Hakana Calhanoglua sendvičem sa svinjetinom dok je veznjak nastupao za Bayer Leverkusen.

Pristalice Rudara su prilikom jednog kornera željele iznervirati Turčina na vjerskoj osnovi znajući da je muslimanima zabranjeno konzumiranje svinjskog mesa.

Calhanoglu se u tom trenutku ponio stoički i nije sebi dozvolio da nasjedne provokacije zbog jednog vandalskog čina.

Turski fudbaler je uzeo ostatke hljeba u ruku, poljubio ga i iznio sa terena te na najbolji mogući način odgovorio onim koji su ga vrijeđali na vjeroskoj osnovi.

Tada je Calhanoglu imao 21 godinu, a dobio je pohvale širom svijeta jer je za svoju dob pokazao veliku zrelost i strpljenje.

Calhanoglu posljednjih nekoliko sezona igra u Seriji A. Nakon što je nosio dres Milana kao slobodan igrač je prešao u Inter.

Taj transfer mu Zlatan Ibrahimović nikada nije oprostio zbog čega su jedan drugog međusobno vrijeđali u nekoliko navrata.

Oglasi