Hannibal je pred vratima Dohe: Marketinški monstrum, idol nacije i najskuplji klinac u povijesti
Pohađao istu školu kao i Kylian Mbappe

Tunižanina čeka prvo Svjetsko prvenstvo

Hannibal je pred vratima Dohe: Marketinški monstrum, idol nacije i najskuplji klinac u povijesti

Edmir Škorić

Sa samo 14 godina Hannibal Mejbri koštao je milion eura, a godinu dana kasnije Manchester United ga je platio deset puta više. U Tunisu, kada je odlučio igrati za njih, a ne za Francusku, dočekali su ga kao kralja. Možda zvijezda kakvu tamo nikad nisu imali.

Latinska poslovica "Hannibal ante portas" ili "Hannibal je pred vratima" bila je prijetnja od najveće opasnosti. Nju je prvi izrekao rimski političar i pisac Marko Tuli Ciceron protiv Marka Antonija u filozofskoj raspravi o krajnostima dobra i zla.

Hanibal, kartaški vođa čija je vojska u nekoliko navrata pobjeđivao Rimljane, stajao je na vratima vječnog grada i sijao strah. Sada, pred vratima Dohe, glavnog grada Katara, stoji još jedan Hanibal.

Mejbri je 19-godišnji reprezentativcac Tunisa kojem su se divili treneri u akademijama u Parizu, Monacu i Manchesteru. Iako je rođen u predgrađu Pariza i odrastao u istoj školi kao Kylian Mbappe, odlučio se igrati za Tunis.

U Tunisu, glavnom gradu zemlje, samo desetak kilometara od nekadašnje Kartage, grada tog Hanibala, među ruševinama antičkog teatra, Nogometni savez Tunisa mu je priredio poseban doček. Igra svjetla trajala je nekoliko desetaka sekundi, dok se konačno nisu otvorila vrata i na pozornici se pojavio pomalo ustrašeni osamnaestogodišnjak. Tunis je želio zvijezdu, a on je već imao sve da to postane. Još je u nastajanju, privikava se igrati seniorske utakmice uz Krystiana Bielika u Birmingham Cityju, ali već raspaljuje maštu navijača koji žele prvi put u historiji proći grupu na Svjetskom prvenstvu.

Oglasi

“Otkad sam stigao u Tunis, navijači me posvuda čekaju. Odlično je. Želim da moje ime, Hannibal, koje se toliko povezuje s Kartagom, također uđe u povijest tuniskog nogometa osvajanjem naslova s reprezentacijom", kazao je Mejbri.

Birmingham City, u koji je ljetos otišao na posudbu iz Manchester Uniteda, prisjetio se poznate scene iz filma The Silence of the Lambs, u kojoj agentica FBI-a Clarice Starling pronalazi Hannibala Lectera u ćeliji, a on, mirno stojeći, traži osobnu iskaznicu. U verziji Championship cluba, agent je u ćeliji, naravno, pronašao Hannibala Mejbrija.

Veliki talent mu je omogućio da već odigra tri meča za prvi tim Manchester Uniteda i 18 za reprezentaciju Tunisa. Od ovog ljeta sakuplja iskustvo nastupima u Championshipu, a hvale ga i novinari i stručnjaci, brzo je stekao poštovanje navijača Birminghama. Hvalili su ga Ole-Gunnar Solskjaer, Ralph Rangnick, Paul Scholes, Gary Neville, Nicky Butt...

Mbappe je imao sličan put Mbappeovom. Rođeni su u skoro istom dijelu Pariza, pohađali istu školu, a upravo kao Mbappe, Mejbri je krenuo iz Pariza u Monaco sa 15 godina. Želio ga je i PSG, no njegov je otac otkrio da je Hannibal klub smatrao bezdušnim. Liverpool, Manchester City i Barcelona također su se trudili da ga dovedu. Manchester United platio je Monacu 10 miliona eura i na kraju pobijedio u utrci.

Oglasi

U Unitedovoj akademiji brzo su ga proglasili jednim od svojih najvećih talenata. U 43 utakmice za rezerve igrajući na poziciji centralnog veznog igrača postigao je pet golova i imao 16 asistencija. Treneri su bili oduševljeni i odlučili su da bi ga bilo bolje što prije prebaciti u seniore, jer su ga vršnjaci nemilosrdno udarali. Isticao se i prekršaji su često bili jedini način da ga se zaustavi. Trener Neil Wood bio je bijesan zbog toga:

"Frustrirajuće je što ga fauliraju 15 puta po utakmici. Ako ga suci ne zaštite, neko će mu na kraju slomiti nogu."

U nogometu za odrasle barem nije bio meta. Možda je prebrzo preskočio stepenike, ali barem ga niko nije imao vremena ozbiljnije oštetiti. U Unitedu mu je još nedostajalo vještine i iskustva, a bio je i predobar za juniorski nogomet, pa je posuđen Birminghamu.

John Eustace, menadžer Birmingham Cityja, pun je komplimenata na račun mlade zvijezde.

Oglasi

"Fantastičan je. Srušio je sve klupske rekrode kada jsu u pitanju pretrčani kilometri. Igra na rubu izdržljivosti i mislim da ga nikad nisam vidio umornog. On donosi svoju osobnost na teren, on je fenomen. Ne želim ništa mijenjati na njemu, samo će s iskustvom biti još bolji".

Mejbri je prije nekoliko mjeseci sa strašću i dječačkim divljenjem, ali i šarmantnim zastrašivanjem pričao o zajedničkom treniranju s Cristianom Ronaldom. - Mejbri je prije nekoliko mjeseci sa strašću i dječačkim divljenjem, ali i šarmantnim zastrašivanjem pričao o zajedničkom treniranju s Cristianom Ronaldom. - Gledam sve što radi. On je najvrjedniji igrač na svijetu. Gledam kakva pića pije. Zavirim u njegov tanjur i poslužim se istim. Nedavno sam vidio da se sunča pa sam je pitao zašto to radi. Rekao mi je da se radi o vitaminima. Od tog dana sam i ja izložen suncu - rekao je sa smiješkom u intervjuu za "Onze Mundial". - On je veliki prijatelj, uvijek ti da savjet, ali u početku sam se dvoumio tražiti to.od malih nogu, pa nisam znao kako s njim razgovarati, kako s njim razgovarati, što pitati.U početku mi je bilo dovoljno samo biti s njim - priznao je.

Hannibal Mejbri: Birao između Francuske i Tunisa, pa srce odlučilo da igra za afričku reprezentaciju

"Gledam sve što radi. On je najvrjedniji igrač na svijetu. Gledam kakva pića pije. Zavirim u njegov tanjur i poslužim se istim. Nedavno sam vidio da se sunča pa sam ga pitao zašto to radi. Rekao mi je da se radi o vitaminima. Od tog dana sam i ja izložen suncu", rekao je sa smiješkom u intervjuu za "Onze Mundial".

"On je veliki prijatelj, uvijek ti da savjet, ali u početku sam se dvoumio tražiti to.od malih nogu, pa nisam znao kako s njim razgovarati, šta ga pitati.U početku mi je bilo dovoljno samo biti s njim", priznao je Tunižanin.

Mejbrija različito uspoređuju, najčešće s Paulom Pogbom zbog određene nonšalantnosti u vođenju lopte i odličnog pregleda terena, ali ga se poredi i sa Lukom Modrićem.

Oglasi

"Vjerovatno je moj izbor mnoge iznenadio, ali to je izbor srca pa se s njim ne može raspravljati. Igrati za Tunis je prelijepo. Ne kažem da Francuska nije moja zemlja, apsolutno, ali kad igram za Tunis osjećam nešto posebno. Na Afričkom kupu nacija osjećao sam da cijela nacija stoji iza nas", kazao je Hannibal.

Tunis nije uspio nikada proći grupe na Svjetskom prvenstvu. Samo Australija i Saudijska Arabija imaju veću stopu neuspjeha od 60% u odnosu na Tunis. Sačuvali su praznu mrežu u samo jednoj od posljednjih 15 utakmica na Svjetskom prvenstvu - protiv Njemačke 1978. Mejbri je nada za promjene, ali više u godinama koje dolaze, ne u Kataru.

U Tunisu ipak smatraju da je on neko ko je bio neophodan reprezentaciji.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"On je idol nacije, marketinško čudo, on je naša najveća zvijezda", poručuju iz Tuniškog nogometnog saveza dok nestrpljivo čekaju svoje utakmice na Mundijalu u Kataru.

Za kraj dodajmo da će Tunis igrati u grupi D sa Danskom, Australijom i Francuskom. Prvi susret igra 22. novembra protiv Danske u 14 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi