Senzacionalan povratak Van Gaala?! Spreman preuzeti posrnulog velikana iako ga navijači ne žele

Mogao bi dobiti veliku priliku

Senzacionalan povratak Van Gaala?! Spreman preuzeti posrnulog velikana iako ga navijači ne žele

Edmir Škorić

Proslavljeni nizozemski trener Louis van Gaal (72) je skoro godinu dana bez posla, a sada mu se ukazuje velika šansa i to na klupi selekcije koja pada sve niže i niže.

Reprezentacija Njemačke sinoć je u prijateljskoj utakmici poražena od Japana sa 4:1, pa je sve izvjesnije da će Hansi Flick uskoro postati bivši selektor.

Njemačka je odavno u katastrofalnoj formi, a domaći poraz od Japana čini se kao kap koja je prelila čašu. Za dva dana Nijemci, koji su kao domaćini sigurni učesnici narednog Eura, igrat će prijateljski duel sa Francuskom. Flick će vjerovatno voditi i taj duel, ali njemački mediji vjeruju da će mu to biti oproštajna utakmica.

Pod vodsvom bivšeg trenera Bayerna Njemačka je posljednju pobjedu upisala još u martu protiv Perua, a potom doživjela čak četiri poraza uz jedan remi na posljednjih pet utakmica.

Flick je vodio Njemačku na Mundijalu u Kataru, kada je Elf ispao već u grupnoj fazi, ali unatoč tome njemački nogometni savez dao mu je podršku, ali sada ona izostaje.

Oglasi

Nakon poraza od Japana, Flick je izrazio želju da nastavi s poslom, ali izvještaji u Njemačkoj tvrde da se sada bori za svoj posao uoči Eura 2024, čiji je Njemačka domaćin.

Sada se pojavilo više detalja o njegovom potencijalnom nasljedniku. Navodno u Njemačkoj 'sanjaju' o tome da imenuju Jurgena Kloppa, ali trener Liverpoola već je ranije rekao da ga posao vođenja reprezentacije Njemačke ne zanima jer ima "dosta posla u trenutnoj ekipi". On ima ugovor s Redsima do ljeta 2026. godine i neće tako skoro napustiti Anfield.

Prema njemačkom Bildu, Louis van Gaal, Julian Nagelsmann i Miroslav Klose su među kandidatima da zamijene Flicka ako bude smijenjen.

Pored dva Nijemca, neočekivano se među kandidatima našao i Nizozemac. Bivši selektor Nizozemske vodio je svoj nacionalni tim na Mundijalu u Kataru, ali je zaustavljen od Argentine u četvrtfinalu, da bi ga kasnije Ronald Koeman naslijedio.

Ima puno iskustva jer je vodio Ajax, Barcelonu, AZ, Bayern i Manchester United, ali novinari Bilda zaključuju da njegovo imenovanje za selektora ne bi zadovoljilo ukuse većine ljudi u Njemačkoj.

Jasno je da se Nagelsmannu daju veće šanse, dok Klose i dalje nema trenerskog iskustva, ali radi dobar posao za omladincima reprezentacije.

San će ostati Klopp, ali njemački nogometni savez veoma brzo morao reagovati i pronaći adekvatnu zamjenu za Flicka, čiji ostanak na klupi je pod velikim upitnikom i vjeruje se da bi već u ovo dan-dva trebao dobiti otkaz. Ako ne, onda najkasnije nakon utakmice s Francuskom u utorak navečer.

Osvajao je Svjetsko prvenstvo s Njemačkoj 2014. godine, dvije titule Bundeslige s Bayernom, s kojim je bio i prvak Evrope, ali definitivno mu trenutno ništa ne ide od ruke na klupi Nijemaca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi