"S kraja na kraj Baščaršije": Jedan od najljepših golova u historiji reprezentacije BiH

Prije tačno devet godina

"S kraja na kraj Baščaršije": Jedan od najljepših golova u historiji reprezentacije BiH

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Zenici u okviru drugog kola Lige nacija igra protiv Rumunije. 

Svi smo svjesni da atmosfera oko reprezentacije nije kao nekada, ali na današnji dan prije devet godina sve je bilo mnogo drugačije i ljepše.

Na čelu sa selektorom Safetom Sušićem, Zmajevi su hrabro gazili na putu prema Brazilu, te su tog sedmog juna 2013. godine gostovali u Rigi kod Latvije.

Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji Zmajeva, ali i još većoj dominaciji Vaninsa, golmana domaće ekipe.

Ipak, nisu se Latvijci mogli braniti vječno. Senad Lulić je načeo prvijencem u nacionalnom dresu ekipu Latvije koja je od rane faze utakmice igrala s 10 igrača, a vodstvo je nedugo kasnije duplirao Vedad Ibišević.

Nakon toga, najljepši momenat na meču. Edin Džeko je vratio jednu loptu totalno nemarkiranom Harisu Medunjaninu, koji je namjestio nišanske sprave i lijevom nogom prekrasno pogodio i postigao jedan od najljepših golova u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Oglasi

Sve to je sjajnim komentarom popratio Marjan Mijajlović, dodijelivši mu i nadimak "Sarajevski šmeker":

"Ma taj dečko ima meraklijski šut. Vidjeli ste ovo. S kraja na kraj Baščaršije". 

Do kraja su Miralem Pjanić i Edin Džeko završili Latviju u utakmici u kojoj smo na kraju slavili s 0:5.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Bila je ovo i posljednja utakmica u rekordnom nizu od devet utakmice bez poraza naše reprezentacije, jer smo u narednoj utakmici na Koševu poraženi od SAD u prijateljskoj utakmici (3:4), a taj rekord uspio je izjednačiti još samo Robert Prosinečki. 

Ove kvalifikacije, naravno, krunisali smo i do sada jedinim plasmanom na veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Top Komentari

senja
Baš sad čitam tekst o Bešiću, i padne mi na pamet Medunjanin. Momak ništa nije imao osim ovog šuta, ponekad... Lik je igrao sredinu, a nikada ga nisi vidio da izvrši pritisak na protivničkog igrača, ili da presječe loptu... Pored njega su protivnici mogli vući loptu do sutra. Samo se izmicao.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi