Poljuljani rival kao idealna prilika za iskupljenje zbog svega

Dočekujemo Rumuniju

Poljuljani rival kao idealna prilika za iskupljenje zbog svega

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja svoj put u Ligi nacija. 

U okviru drugog kola na Bilino polje večeras dolazi reprezentacija Rumunije. Bit će to duel dvije selekcije kojima baš i ne cvjetaju ruže u posljednje vrijeme.

Naša selekcija je pobijedila Finsku, kao posljednjeg koliko toliko renomiranog protivnika, u oktobru 2019. godine (4:1) i otada su ostvarene samo pobjede protiv Lihtenštajna (0:3), Kuvajta (1:0), Kazahstana (0:2) i Luksemburga (1:0). 

Jasno je da su navijači gladni pobjeda i uspjeha, ali nije drugačije niti u Rumuniji. 

Oni su u Podgorici u prvom kolu Lige nacija poraženi s 2:0 od Crne Gore i to nakon dvije katastrofalne greške njihovog kapitena i najboljeg igrača Vlada Chirichesa, koji je najavio i povlačenje iz reprezentacije nakon tog meča. Isto je učinio i veznjak Gaziantepa Alexandru Maxim.

Također, veliki pritisak javnosti u Rumuniji stavljen je na selektora Edija Iordanescua kojem će ovo biti četvrta utakmica na klupi nacionalnog tima, te još uvijek traži prvu pobjedu. Prvi put poslije 46 godina desilo se da jedan rumunski selektor u tri utakmice nema pobjede (porazi od Grčke i Crne Gore, te remi s Izraelom).

Oglasi

Večerašnja utakmica igra se od 20:45, a sudit će je Sascha Stegemann iz Njemačke. Pomagat će mu zemljaci Mark Borsch i Christian Gittelmann. Četvrti sudija je također Nijemac, Robert Schroder.

Ivaylo Petev je na jučerašnjoj press konferenciji najavio da razmišlja o mnogim formacijama, te da će se za početni sastav odlučiti dva sata prije utakmice. 

Međusobni dueli BiH - Rumunija

Do sada smo se s Rumunima sastajali četiri puta i imamo negativan omjer od jedne pobjede i tri poraza.

Prvi duel igran je na Koševu 7. septembra 2002. godine u kvalifikacijama za EP 2004. Rumuni su u toj utakmici sve riješili u razmaku od 20 minuta. Chivu je pogodio u sedmoj minuti, Munteanu minut kasnije, a sve završio Ganea u 27.

U junu 2003., na današnji dan, u istim kvalifikacijama gostovali smo u Craiovi i ponovo se nismo proslavili. Rumuni su slavili s 2:0, a strijelci su bili Mutu u 46. i Ganea u 88. minuti utakmice.

Oglasi

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. godine donijele su nove mečeve s Rumunima. U martu 2011. godine konačno smo slavili protiv njih i to u grotlu Bilinog polja koje vjerovatno nikad nije bilo punije nego te noći.

Marica je doveo Rumune u vodstvo u 29. minuti, Ibišević izjednačio u 63., a za erupciju oduševljenja i velika tri boda pogodio je Edin Džeko sedam minuta prije kraja utakmice.

Ipak, juni iste godine donio je novo gostovanje, ovaj put u Bukureštu i ponovo su nas Rumuni "ohladili" s 3:0. Mutu je bio strijelac jednog, a Marica preostala dva gola. 

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Možemo se zahvaliti Kenanu Hasagiću koji je sjajno branio te noći i spriječio veću katastrofu, a odbranio je i penal. 

Nešto ranije danas, od 18 sati, igra se još jedan meč naše grupe, a Finska dočekuje Crnu Goru.

Top Komentari

user1647539682
Ovdje je se cekala utakmica reprezentacije kao Nova Godina ,Bajram ,Bozic kako hocete sad nista...
7 1
TMilidza
Kad sjetim onog gola Marice voleom
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi