Džekin dvojnik nastupa u Premijer ligi: "Uđem u prodavnicu, pitaju je li nam ovo došao Džeko"

Igra na potpuno drugoj poziciji, ali su fizički jako slični

Džekin dvojnik nastupa u Premijer ligi: "Uđem u prodavnicu, pitaju je li nam ovo došao Džeko" · Intervju

A. Čaušević, foto: T. Hebib

Edin Džeko je živa legenda bh. fudbala. Svojim ponašanjem i profesionalizmom sportski je uzor mnogim Bosancima i Hercegovcima koji bi jednog dana voljeli imati karijeru kao popularni Dijamant.  

Dok se mnogim mališanima prerano i potpuno bespotreno s igračke strane dodjeljuju nazivaju "novim Džekom", u Premijer ligi BiH od ove sezone nastupa i fudbaler koji je fizičkim izgledom jako sličan kapitenu bh. reprezentacije.

Riječ je o talentovanom Harunu Jelovcu. On je član FK Velež i igra na poziciji lijevog beka. Ovaj 19-godišnjak je u razgovoru za SportSport.ba govorio o mnogim temama. Kazao nam je da je navikao da ga porede s Džekom, ali da on ne osjeća previše sličnosti sa napadačem Rome. 

Odakle ljubav prema fudbalu i zasto si odlučio da se baviš fudbalom?

To je bila odluka mog oca kad sam imao 14 godina, utisak mi je da sam veoma kasno počeo da se bavim fudbalom, prvo sam igrao futsal, ali nisam bio previše zainteresovan za njega, nije mi bio privlačan mnogo, kasnije sam otišao za Lokomotivu tu sam napravio prve korake na velikom terenu, nakon dvije godine dobio sam poziv iz FK Veleža da učestvujem na turniru prijateljstva u Bijeljini i od tada pa sve do danas sam tu, prošao sam selekcije kadeta i juniora i hvala Bogu ispunio sam svoj san potpisom za prvi tim.

Kada si počeo igrati jesi li htio biti lijevi bek ili je neko od trenera tako odlučio?

Oglasi

Karijeru sam počeo kao krilo i na tom turniru gdje sam bio pozvan zbog nedostatka te pozicije stavio me trener na lijevog beka gdje sam odigrao dosta dobru utakmicu i ako nikad pomišljao da budem defanzivac zbog tih nekih okolnosti ostao sam na toj poziciji, ali ne žalim mislim da sam se dobro uklopio.

Ti si u grupi mlađih igrača u prvom timu. Koliko ti je važno što imaš priliku trenirati i igrati sa starijim i iskusnijim kolegama?

Pa naravno da mi je važno, tu imam priliku da naučim od svakog po nešto, prva mi je sezona sa njima i još se prilagođavam na njihov stil i sistem igre jer je razlika u kvaliteti između juniorskih selekcija i prvog tima ogromna, svi su to jako dobri momci koji ti žele pomoći i dati savjet u svakom trenutku i zato imam veliku čast igrati i trenirati s njima.

Obavit ćeš s ostatkom ekipe pripreme u Tursku. Sigurno će i to biti dobro iskustvo i prilika da napreduješ?

Oglasi

Pa naravno, svake pripreme su novo iskustvo za mene, ovo će mi biti prve pripreme sa ekipom u Turskoj, radujem se ovim pripremama i nadam se da ću ih iskoristiti na najbolji mogući način.

Rođen si u Mostaru gdje je Velež više od kluba. Koliko si ponosan što si igrač Veleža?

Ja sam prije svega veliki navijač ovog kluba pa tek igrač, sa svojih šest godina sam počeo ići na domaće utakmice Veleža i rijetko kad sam ih propuštao, mislim da mogu biti jako ponosan jer u zadnjih nekoliko godina nemaju mnogo prilika Mostarci da igraju za prvi tim.

Da li ti je neko rekao da fizičkim izgledom ličis na Edin Džeku?

Jeste, većinom su to ljudi koje ne poznajem, ali skoro svaki dan od nekoga čujem isti si Džeko, ili je li nam ovo Džeko došao kad uđem u prodavnicu ili u neke druge radnje, zaista ne vidim da ličimo, ali iz druge perspektive vjerovatno to drugačije izgleda.

Oglasi

Jesi li imao možda priliku da se upoznas s Džekom?

Nisam, gledao sam reprezentaciju više puta, ali mi se nije nikada ukazala prilika za upoznavanje, iako bih volio naravno, koja osoba ne bi?!

Ko ti je fudbalski uzor?

Moj uzor je bio Ronaldinho zbog kojeg sam na jedan način i počeo pratiti fudbal i zbog njega sam i započeo karijeru na krilu, ali eto nije me sreća poslužila da gradim karijeru na toj poziciji.

Oglasi

Tek si na početku karijere. Ima li možda neki inostrani klub u kojem bi volio zaigrati?

Iskreno nisam nikada razmišljao o tome ni ti želim da razmišljam za sada, trenutno razmišljam samo o Veležu i dokazivanju ovdje i uz naporan rad i trud ako Bog da nadam se da ću upisati debi na nekoj od utakmica jer to je moj san i vjerujem san svih mladih igrača u Veležu.

Igras na poziciji lijevog beka. Ima li neki igrač kojeg posebno pratis i "upijaš" njegove poteze? Koga smatraš najboljim lijevim bekom na svijetu?

Iako nisam njihov navijač, volim pogledati skoro svaku utakmicu Liverpoola i tokom utakmice najviše pratim Robertsona, mislim da je trenutno on najbolji lijevi bek na svijetu i zaista mi se mnogo sviđa njegov stil i način na koji on razmišlja u igri i šta je sve sposoban da napravi.

Djeluješ kao miran i povučen momak. Kako provodiš slobodno vrijeme? Imaš li neki zanimaciju?

Većinom kući budem do početka treninga, nakon treninga najviše provodim vremena sa porodicom, u slobodno vrijeme volim igrati video igrice i da izađem s društvom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, igraš li možda SportSport Fantasy Premijer ligu?

Počeo sam na početku sezone, nisam bio previše zainteresovan i prestao sam, uopćeno ne igram nijednu fantasy ligu.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sarbit2019
Joj da je Đeki po 1 KM za svaki text koji su novinari napisali o njemu sad je milioner , a kada bi naplatio textove bio bi Multimilioner.Đeko zaštiti ime kao AMUS eto ti para.
7 5
WOLF20
Jel fakat morate svako malo nesto o Dzeki? Dajte popustite malo
7 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi