Svjetskom imenu se i dalje prigovara bijeg iz reprezentacije, ali himnu BiH je pjevao kao rijetko ko

Udario temelje bh. nacionalnog tima

Svjetskom imenu se i dalje prigovara bijeg iz reprezentacije, ali himnu BiH je pjevao kao rijetko ko

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina slovi za zemlju sa milion selektora. Obično nakon neuspjeha često se na udaru nađu i oni najbolji. Tako je bilo prije 20-ak godina, tako je i sada. Ako je nešto konstantno u našoj zemlji to su kritike. 

Jedan od igrača koji su udarili temelje reprezentacije BiH bio je Hasan Salihamidžić, čovjek kojem se i dan danas prigovara da je premalo dao našem nacionalnom timu, potpuno neopravdano.

Salihamidžić je za reprezetnaciju BiH odigrao 43 utakmice i postigao šest golova. Debitovao je kao 19-godišnjak, a oprostio se kao 30-godišnjak, reklo bi se u najboljim fudbalskim godinama.

Popularni Braco je uvijek igrao sa srcem i velikom željom za reprezentaciju, način na koji je pjevao himnu "Jednu jedinu" pred utakmice svjedoči koliko je bio srčan igrač s ciljem da obraduje naciju.

Dok je bio član velikog Bayerna Hasanu su navijači bh. reprezentacije prigovarali da mu manjka zalaganja, borbenosti, volje i želje, kako se štedi i čuva za njemačkog velikana.

Oglasi

Poznata je šokantna priča kako je Salihamidžić stigao iz BiH u Njemačku s torbom u ruci i malo novca, da je čak radio i kao konobar što mu je značajno pomoglo u fudbalskoj karijeri.

Nikada nije bilo dvojbe oko reprezentacije, sve do jednom kada se jednostavno umorio od svega i odlučio je da se oprosti od nacionalnog tima. Bilo je to 2006. godine.

Tadašnji selektor Blaž Slišković i direktor reprezentacije Ahmed Pašalić su povrede naveli kao glavni razlog za oproštaj, međutim druga strana istine govori suprotno te da su pravi razlozi preranog odlaska ostali "državna tajna".

I dan danas mu se prigovora da je "pobjegao" iz reprezentacije, međutim treba pogledati i drugu stranu priče jer je javna tajna da je tada Salihamidžić iako najveća zvijezda tima bio prvi na udaru kritika.

Međutim, bez obzira na neslavni završetak reprezentativne karijere Hasan je i dalje uz reprezentaciju BiH. Često o Zmajevima priča sa ocem Ahmedom i prati šta se dešava, koliko mu to vrijeme dozvoli.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Salihamidžićev sin Nick nastupa za U19 selekciju Bayerna i slovi za talentovanog fudbalera. Ima pravo i nastupa za reprezentaciju BiH, a Hasan je odlučio da sinu prepusti konačnu odluku za koga će nastupati u budućnosti.

Braco je svjetsko ime, godinama je sportski direktor Bayerna, jednog od najvećih svjetskih klubova, tokom igračke karijere dao je veliki doprinos na promociji bh. fudbala, otvorio je vrata Bundeslige mnogim bh fudbalerima, ali opet ima onih kojim i nije "odgovarao" iz raznoraznih interesa. Ništa novo za nas. 

Top Komentari

Bazarich
Samo onaj ko ne zna bracu, ne zna koliko je on pomogo i koliko pomaze u bosni Ali mi smo sampioni u palamudjenju i sirenju dezinformacija
22 4
user1582456981
Umorioo se od saveza i klanova koji su vladali tadaa.. Sam Braco je rekao jedne prilike da bi istrcao akciju da nikad loptu dobio nije.. Podvale koje su radjene protiv njega... Braco je uspio i njegova sposobnost se vidi a i to koliko pomaze Bosni oni kojo bolje znaju... Ima i onih kojima ne valja i koji palamude i pljuju a ljubomornii... Ziv bio Bracoo
15 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi