Selimbegović pred meč sezone: "Ljubomoran sam na igrače, da mi je da se mijenjam bar na pet minuta"
Mersed Selimbegović je jedan od kanidata za novog selektora BiH, ali spašavanje Hanse mu je trenutno prioritet (Foto: EPA)

Hansa ide po bodove spasa

Selimbegović pred meč sezone: "Ljubomoran sam na igrače, da mi je da se mijenjam bar na pet minuta"

Edmir Škorić

Bh. trener Mersad Selimbegović je još krajem 2023. godine preuzeo Hansu Rostock, a sada mu je jedni cilj da ovaj tim zadrži u 2. Bundesligi.

Iako se povezivao sa Fudbalskim klubom Sarajevo, dovodio i u kontekst sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine, Selimbegović je odlučio da prihvati izazov u Rostocku i da pokuša da spasi što se spasiti da. Hansa se i tada grčevito borila za opstanak, a sada je na bod iznad opasne zone.

Hansa je s 31 bodom na 15. mjestu popularne Cvajte, no za vratom joj pušu i Braunschweig i Kaiserslautern, pa će se u preostalih šest kola voditi žestoka bitka za ostanak. Na dnu je Osnabruck sa 24 boda, ali i on naravno ima matematičke šanse da ostane u ligi, a ispred Hanse je Wehen sa istim brojem bdovoa, samo bod više imaju Magdeburg i Schalke, što nam govori da će biti vatre na njemačkim terenima u narednim sedmicama.

A vatre će da bude i na Olimpijskom stadionu u Berlinu u petak, gdje je najavljeno čak 25.000 navijača Hanse koji dolaze da bodre svoje fudbalere u duelu sa domaćom Herthom, koja je u situaciji da se praktično nema za šta boriti, što daje nadu Selimbegoviću i njegovim izabranicima.

"Kao mali počneš trčati za loptom zbog nečeg takvog. To je čisto veselje i ništa drugo. Kao drugoligašu takva se stvar ne događa tako često", rekao je trener Hanse Selimbegović na press konferenciji dan ranije. No, o velikoj kulisi nije želio više govoriti u razgovoru s ekipom prije utakmice.

Oglasi

"Ako nekoga treba dodatno motivisati prije jedne ovakve utakmice, onda je na krivom mjestu", rekao je. Ali nije zabrinut za svoje igrače. "Najvažnije je prihvatiti trenutak i uživati ​​u njemu. Volio bih se sa svakim igračem zamijeniti na pet minuta, malo sam ljubomoran na momke", objasnio je Selimbegović.

Trener Rostocka upozorio je na individualnu kvalitetu Berlinčana.

"Bh. reprezentativac Haris Tabaković je jedan od rijetkih igrača u ligi koji može biti nevidljiv cijelu utakmicu i onda u nekoj situaciji zabiti gol", kazao je Selimbegović dodavši da je "važno zatvoriti krila Herthe".

Kadrovska situacija u Rostocku ostaje opuštena. Lukas Scherff, koji je nedavno bio odsutan, barem se od jučer vratio individualnim treninzima. Nije bilo novih problema. Shodno tome, Selimbegović će u petak imati gotovo sve igrače na raspolaganju.

"Taktički, momčad mora održavati ravnotežu. Koncentracija samo na odbranu bila bi kobna. I dalje moramo zadržati kompaktnost. Ne smijemo sebi dopustiti divlje faze, inače će biti teško s obzirom na individualni kvalitet protivnika", nastavio je Selimbegović.

"Mi smo samo iznad vode da malo udahnemo, ali s malim pritiskom odozgo opet si ispod. Još je ostalo šest utakmica, moraš biti spreman".

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Nakon tri pobjede u zadnje četiri utakmice, dobili su malo prostora za disanje i žele u petak da uzmu puno zraka kako bi u završnici napravili veliki korak ka opstanku, Uz podršku brojnih navijača Selimbegović je uvjeren da će njegov tim da donese bodove iz njemačke prijestolnice.

Drugi bh. reprezentativac iz redova Herthe, Smail Prevljak, neće biti u kombinacijama za utakmicu, dok će Tabaković juriti svoj 19. gol u sezoni. On i Tzolis iz Dusseldorfa imaju po 18 i trenutno vode glavnu riječ u borbi za titulu najboljeg strijelca Cvajte.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti