Pakao na zemlji: U petak stiže 25.000 navijača, grad na nogama, a sve na leđima Bosanca!

Utakmica visokog rizika i od velike važnosti

Pakao na zemlji: U petak stiže 25.000 navijača, grad na nogama, a sve na leđima Bosanca!

Edmir Škorić

Koliko fudbal zna da bude strastven i najvažnija sporedna stvar na svijetu, najbolje će nam pokazati utakmica koja se igra u petak navečer i na kojoj se očekuje, pazite sad, 25.000 gostujućih navijača.

U Berlinu se u 29. kolu Cvajte sastaju domaća Hertha i Hansa iz Rostocka. Ostalo je još šest kola, a Hansa ima samo bod više od timova iz opasne zone, zbog čega njeni navijači žele da podrže igrače na ovom teškom gostovanju.

Hertha se sa 41 bodom nalazi na sedmom mjestu, ali skoro sa nikakvim šansama da se plasira u doigravanje za plasman u viši rang, tako da će apsolutni motiv biti na strani gostiju iz Rostocka. Imat će gosti veliku podršku, pošto je najavljen dolazak čak 25.000 navijača gostujućeg tima. Na Olimpijskom stadionu kapacitet je 75.000 mjesta, Hertha je u prodaju pustila oko 60.000 ulaznica, što znači da će više od jedne trećine stadiona pripadati gostima. Ulaznice još nisu sve rasprodane, no očekuje da se to bude gotovo prije nego utakmica krene.

Ovaj dvoboj igrat će se uz pojačane mjere sigurnosti. Zbog strogog razdvajanja navijačkih grupa, južna vrata na stadionu bit će dostupna samo za ulazak gostujućim navijačima, dok navijači Herthe mogu da uđu samo na istočna vrata. Hertha također moli navijače da dođu ranije i javnim prijevozom. Zbog pojačanih sigurnosnih provjera može doći do čekanja na ulazu.

Odjeća gostujućeg kluba, tj. Hansini dresovi, šalovi itd., nisu dopušteni u neutralnim blokovima i u domaćem prostoru Olimpijskog stadiona. Interesantno da će biti zaključani toaleti, te da su nametnuta i druga razna i jako stroga pravila. Inače, veliki broj policajaca bit će u pripravnosti sutra već od ranih sati kako bi se spriječio haos u njemačkoj prijestolnici.

"Nadamo se da će stvari ostati mirne kao u prvoj utakmici ", rekao je sportski direktor Herthe Benjamin Weber, misleći na remi 0:0 prošlog oktora. “Sve mjere su poduzete u koordinaciji s policijom i klubovima", dodao je.

Oglasi

Hansa je posljednji put gostovala u Berlinu na Olimpijskom stadionu prije 17 godina i zbog toga je navijačima ovog tima ali i rukovodstvu kluba ovo jako bitno gostovanje. 

"Od utakmice protiv Wiesbadena nije bilo druge teme za razgovor osim utakmice u Berlinu. Bit će najveća plavo-bijela invazija koju je glavni grad ikada vidio, prometna gužva na A10 počet će u Rostocku", kaže predstavnik navijača Hanse Arvid Langschwager.

Hansa po kvaliteti ima jedan od slabijih sastava u ligi. Nijedan igrač Rostocka nije postigao više od četiri gola. Ekipa proizlazi iz kolektiva i mentaliteta. Budući da su čelnici poput Ryana Malonea i Lukasa Frödea napustili klub, stvorena je praznina u koju su ostali igrači mogli samo postupno rasti. Ipak, Hansa ima i igrače koji znaju igrati i trenutno su u formi.

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Ekipu iz Rostocka vodi bh. stručnjak Mersad Selimbegović koji je pod velikim pritiskom i može se reći da je sve na njegovim leđima, ali želi da spasi Hansu ispadanja. U Na suprot njega dva Bosanca, Haris Tabaković i Smail Prevljak. Prevljak ne igra, dok će Tabaković biti najveća opasnost po goste jer je trenutno u formi i ima čak 18 golova ove sezone.

Selimbegović je inače jedan od kandidata za novog selektora Bosne i Hercegovine. Pored njega, razmatraju se još Ivajlo Petev, Mladen Krstajić, dok još ostaje mogućnost da se zadrži aktuelni selektor Savo Milošević. U narednoj sjednici će Izvršni odbor FS BiH donijeti konačnu odluku.

Top Komentari

HBSC
Hertha BSC i te kako ima sanse za Relegaciju jer kasne "samo" 5 bodova,a jos 6 kola je do kraja. Mada im je cilj bio u ovoj sezoni sto vise iz svoje skole ubaciti u prvi Tim.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi