Promjena glavnog sudije za derbi meč Rijeke i Hajduka

Meč koji može mnogo toga odlučiti

Promjena glavnog sudije za derbi meč Rijeke i Hajduka

Samir Mlaćo

Nakon afere VAR u hrvatskom nogometu, HNS je odlučio da sve derbije do kraja sude strane sudije.

Tako je i bilo do sada, očekivanja su itekako opravdana u dva derbija Hajduka i Dinama, te na kraju niko nije pričao o sudijama, što je i bio cilj.

Sada se igra novo kolo za vikend, a već u nedjelju je derbi Rijeke i Hajduka.

Rijeka je lider, te želi naslov prvaka, dok je Hajduk u velikoj krizi i pao je na treće mjesto. Teško Splićani mogu na kraju do titule i zaista im treba pravo čudo.

Planirano je bilo da pravdu u nedjelju na Jadranskom derbiju dijeli Rumun Istvan Kovacs, no on se povrijedio na jednom od treninga i morao je otkazati put.

Brzo su reagovali iz UEFA-e, pa će u Rijeku poslati drugog najboljeg sudiju iz Rumunije, a on se zove Horatiu Fesnic, a ostatak ekipe ostaje isti. To su Vasilie Marinescu i Mihai Artene, te četvrti sudija Calin Calin, dok su u VAR sobi Catalin Popa i Ciprian Dansa.

Oglasi

Fesnic ima 34 godine, rođen je u Cluju, a ove sezone dijelio je pravdu na 21. utakmici. Od toga četiri puta u Evropi, a prosjek mu je pet žutih kartona po utakmici.

Do sada nije sudio hrvatskim timovima, kao ni reprezentaciji Hrvatske, pa će ovo i za njega biti posebno iskustvo.

U centru pažnje Fesnic je bio kada je došao u sukob sa prvim čovjekom Steaue Gigijem Becalijem, koji mu je zamjerio zbog suđenja na meču Steaue i Rapid Bukurešta.

Hajduk putuje oslabljen

Treba reći da su Splićani itekako oslabljeni, te dodatmo uzdrmani zbog dva poraza od Dinama.

U prvenstvenom derbiju povrijedio se Marko Livaja i njega neće biti ni u nedjelju, a u kadru neće biti ni Lovre Kalinić, Buljan, Melnjak, Žaper i Uremović, dok zbog kartona neće biti Šarlije.

Sedam igrača neće biti u kadru, od toga dva golmana pa će Lučić morati stati među stative, iako i on nije sto posto spreman. Kalinić se povrijedio u srijedu nakon intervencije kod pogotka Dinama, dok se mladi Buljan povrijedio na utakmici U-19 reprezentacije.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Kako god, Rijeka je favorit, iako u derbiju nema favorita. Riječani su sjajni ove sezone, ide im sve po planu, te su izborili i plasman u finale Kupa gdje ih čeka Dinamo.

Prednost Rijeke nad Hajdukom trenutno je sedam bodova.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi