Dinamo je mogao izgubiti sve, ali je na kraju dobio mnogo
Foto: Josip Bandic / CROPIX

Bliži se kraj sezone

Dinamo je mogao izgubiti sve, ali je na kraju dobio mnogo · Riječ, dvije...

Kenan Lizde

Sezona 2023/24 SuperSport Hnl je pred samim završetkom, poznato je manje više sve, te je u preostala dva kola ostalo samo da dobijemo i četvrtog "putnika" u Konferencijsku Ligu. Veliku borbu za tu poziciju do samog kraja će voditi Osijek i Lokomotiva. 

Dinamo je novi stari prvak, titula je ove sezone u Zagreb došla veoma teško, dugo su "modri" bili pratitelji, da bi tek nakon 32. kola i kiksa Rijeke protiv Lokomotive zauzeli lidersku poziciju I to uspješno održali do samog kraja.

Ostalo je još da u uzvratnom susretu finala dobijemo i osvajača SuperSport Kupa Hrvatske, pa da se lagano krene na odmor i sumiranje protekle sezone.

Tema današnje analize bi bila šta je to Dinamo dobio a šta izgubio u aktualnoj sezoni.

Rezultatski je to na kraju ispalo vrlo dobro i korektno, osvojen je onaj najbitniji trofej prvenstva, koji osigurava kvalifikacije za Ligu Prvaka i daleko kvalitetnije finansijske bonuse.

Oglasi

Prilično je aktivan i rezultat u finalu Kupa, ostalo se u situaciji da čak i neriješen rezultat u uzvratu sa postignutim golom donosi novi trofej, pa sa te strane u Dinamu mogu biti itekako zadovoljni.

Nastupi u Europi su donijeli dosta dobrih partija i lijepe promidžbe kluba, pogotovo se to odnosi na utakmice sa Betisom.

Sami početak europskih nastupa je izgledao vrlo loše, ispadalo se iz kola u kolo, da bi se nekako uspjeli zaustaviti u grupnoj fazi KL, te sa osvojenih devet bodova u prilično laganoj grupi ipak obezbijediti dalje takmičenje kroz dvomeč sa Betisom.

Finansijski se klub ipak pomalo zadovoljio, mada to nije bilo na nivou proteklih godina kada je klub participirao u jačim takmičenjima nego je KL.

Bila je ovo u organizacijskom smislu izuzetno teška godina, puna previranja unutar kluba, pa se takva atmosfera prilično osjetila tokom samih izvedbi na terenu.

Oglasi

Nakon par loših rezultata za trenera je doveden Sergej Jakirović, čovjek koji je u zadnjih par godina postao pravi hit, praveći dobre rezultate i atmosferu unutar svojih prethodnih klubova.

Dosta je bilo skeptika, ljudi koji jednostavno nisu smatrali da li je Jakirović dovoljno dobar da bude trener Dinama.

Na ruku mu nisu išli niti početni rezultati, nije Dinamo dobro izgledao u tim prvim utakmicama novog trenera, ali uprava kluba nije posegnula za njegovom smjenom, iako je u određenim trenucima izgledalo kao da je pitanje dana kada će se i to desiti.

Malo pomalo, hvatao je Jakirović konce ekipe, iskristalizirao je "udarnih" 15-16 igrača koje je rotirao i sa prilično oskudnim kadrom za Dinamove ambicije, uspio homogenizirati grupu, te iz dosta teške situacije ekipu dovesti do praga osvajanja dvostruke krune.

Mijenjao je sistem igre, neke utakmice je imao i dosta sreće, a u izrazito teškim i bitnim utakmicama imao je veliku ispomoć u liku Brune Petkovića koji je, mjereno učinkom, odigrao sezonu života.

Oglasi

Kada se Jakirović ovako dobro izborio u teškoj situaciji, sezoni bez mogućnosti dovođenja ekstra pojačanja, mišljenja smo da itekako zaslužuje da vodi ekipu koja se prilično stabilizirala, ponajviše njegovom zaslugom.

Da li je Dinamo ove godine uspio napraviti promociju nekih imena iz svoje škole, mladih igrača koji bi mogli biti nosioci jakog kluba, te u dogledno vrijeme ostvariti kvalitetne transfere kojim bi Dinamo finansijski nastavio funkcionisati na zdravim nogama.

Tu ispred svih možemo istaknuti Baturinu i Sučića, dva mlada vezna igrača koji su u dosta utakmica bili oslonac trenera, te momci koji su pored svojih kvaliteta uspjeli prikupiti i prilično iskustvo igranja na visokom nivou pod teškim fizičkim opterećenjima.

Zatim, golman Nevistić se primovisao u odličnog golmana, iako ima već 25 godina, ipak je riječ o poziciji na kojoj se kasnije sazrijeva i teže dobija prilika.

Potražite više informacija na temu HNL:

Još jedno ime se prilično standardiziralo tokom sezone, a riječ je o defanzivcu Perkoviću, polivalentnom mladom "ljevaku" što je danas izuzetno rijetko i traženo. Još jedan mladi igrač je dobivao priliku, te je takve šanse često znao dobro iskoristiti, a riječ je o napadaču Sandru Kulenoviću.

Kada na kraju sve saberemo i oduzmemo, dojam je da uprkos teškoj I turbulentnoj sezoni, Dinamo je u vidu osvojen(og)ih trofeja, promocije par mladih kvalitetnih igrača, te isto tako promovisanja mladog potencijalnog trenera, uspio prikupiti dosta više pozitivnih stvari i trendova za budućnost, koji bi mogli doći na kvalitetnu naplatu idućih godina.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi