Pakleni derbiji očekuju HNL u borbi za prvaka, na centru bi se mogao naći i Irfan Peljto
Peljto je sudio velike derbije bh. nogometa, sada bi mogao i u komšiluk

Velika bura zbog sudija, pa je HNS zatražio pomoć

Pakleni derbiji očekuju HNL u borbi za prvaka, na centru bi se mogao naći i Irfan Peljto

Samir Mlaćo

Velika je bitka u HNL-u za prvaka, a svaka utakmica je pod velikom lupom javnosti. Najviše se priča o suđenju, šef hrvatskih sudija Bruno Marić podnio je i ostavku, što je i sasvim očekivano.

Marić je istakao da je bio pod velikim pritiskom, te da je dobijao prijetnje, a klubovi su također imali brojne kritike. Svako vodi svoju bitku, a jučer je stigla informacija da čelnici HNS-a spremaju nešto novo.

U ponedjeljak je vrh Hrvatskog nogometnog saveza sa predsjednikom Marijanom Kustićem odlučio da se kontaktira nekoliko nacionalnih nogometnih saveza koji imaju sudije u Ligi prvaka i Evropskoj ligi, te moguće Konferencijskoj ligi.

Te sudije bi dijelile pravdu na međusobnim utakmicama Rijeke, Hajduka i Dinama, a moguće i neke druge utakmice.

Poznato je da Hajduk i Dinamo dva derbija igraju u roku od par dana. Prvo se igra prvenstveni 30.03., a zatim 03.04. meč polufinala Kupa, također na Poljudu.

Oglasi

Hrvatski nogometni savez ima sjajnu saradnju sa savezima Bugarske i Kipra, no čini se da se traže još jača sudijska imena.

Na taj način žele umiriti javnost i klubove koji će sigurno praviti sve veći pritisak kako sezona bude odmicala. Nije isključeno da pravdu na derbijima HNL-a dijele i suidje iz regiona, a u igri je i najbolji bh. sudija Irfan Peljto.

Tako navode hrvatski mediji te navode da neće biti iznenađenje ako se na centru duelu Hajduka i Dinama pojavi upravo Peljto, ili Slovenac Slavko Vinčić, te možda srbijanski sudija Srđan Jovanović.

Navodno iz HNS-a razmišljaju o sudijama iz Njemačke, Italije, Francuske, Holandije, ali to je nekada i teško izvesti. Zbog toga je realnije da budu poslane sudije sa evropskim iskustvom iz regiona, ali svakako da će sve biti jasnije u narednim sedmicama.

Oglasi

Odgovor bi HNS trebao dobiti od 15. do 20. marta i tada će sve biti jasnije. Hrvati navode i to da je taksa glavnim sudijama u HNL-u 500 eura po utakmici, dok bi strane sudije imali taksu koja je u njihovoj zemlji.

To je mnogo veći iznos, ali to svakako neće predstavljati problem. Kada je bitka za prvaka u HNL-u u pitanju, Rijeka je trenutni lider sa 53 boda, Hajduk ima 52, a Dinamo 48 te utakmicu manje.

Da li je Irfan Peljto spreman za pakleni Poljud?

Irfan Peljto je trenutno najbolji bh. sudija i redovno dobija pozitivne ocjene, kako u našoj zemlji, tako i na evropskim utakmicama. Posljednji evropski meč mu je bio duel osmine finala Lige prvaka između Leipziga i Real Madrida, a bilo je dosta burno.

Posebno je diskutabilna situacija bila kod gola Šeška za 1:0 u trećoj minuti.

Pogodak Leipziga je ponište zbog navodnog ofsajda, a Peljto je pogodak poništio nakon dojave iz VAR sobe, ali i prethodno je pomoćnik Ibrišimbegović digao zastavicu.

Oglasi

Iz UEFA-e je ubrzo stigao dopis da je suđenje bilo na nivou, te da su bh. sudije dobile prolaznu ocjenu.

Peljto redovno sudije i najveće utakmice bh. nogometa, a mogao bi se naći i na Svjetskom prvenstvu 2026. godine.

Naredno Svjetsko prvenstvo igra se 2026. godine u Sjevernoj Americi, a domaćin turnira će biti SAD, Kanada i Meksiko. Nastupit će 48 reprezentacija, što je rekordan broj.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Povećan će biti i broj sudija, a nedavno je održan u Sevilli gdje je predstavljena lista sudija za Mundijal. Na istoj se našao i Peljto, te bi sigurno to bilo veliko priznanje za bh. sudiju, ali i sam bh. nogomet, no lista još uvijek nije konačna.

Irfan Peljto je rođen u Sarajevu 18. jula 1984. godine, a sudija FIFa-e je od 2015. godine. Proteklog vikenda nije sudio utakmice Wwin lige, a očekuje se da bude delegiran za vikend.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi