Hoće li iko preuzeti odgovornost za katastrofu reprezentativnog fudbala?

Jaaaaavi see!

Hoće li iko preuzeti odgovornost za katastrofu reprezentativnog fudbala? · Komentar

E. Haračić

Iako je možda bilo pametnije sačekati i posljednji susret u Ligi nacija, onaj u kojem će nas i Italija po svemu do sad viđenom deklasirati, više jednostavno pod kožu ne može. 

Fudbalska reprezentacija BiH sasvim sigurno dotakla je najnižu tačku od osamostaljenja države i zvanično je postala “kanta za nabijanje”. Što prije to sebi priznamo, veće su šanse za oporavak. Mada, činjenica je da su one i sada minimalne i da je fudbal u Bosni i Hercegovini, posebno onaj reprezentativni, terminalni bolesnik.

Ipak, više od poraza, loše igre i bezidejnog pristupa boli činjenica da do danas, debakl nakon debakla niko osim isluženih selektora nije podigao ruku i priznao svoje greške, a griješili su svi. Neko je griješio više, neko manje, ali niko nije bez odgovornosti. Mediji su mogli i trebali reagovati ranije, javnost nije smjela dopustiti da do ovoga dođe, a igrači su trebali progovoriti dok su još dijelom reprezentacije, ne kao Medunjanin onda kada je udaljen hiljadama kilometara ili Lulić u tunelu nakon što se oprosti.

Ipak, najveću odgovornost snosi Izvršni odbor NFSBiH koji bira selektora, i to recimo otvoreno “bošnjačka” komponenta u njemu koja, javna je tajna bira selektora A reprezetnacije, baš kao što “srpska” bira selektora mlade, a “hrvatska” selektora juniorske reprezentacije.

Međutim, iako i ne nose najveću odgovornost, posebno je bolna uloga stručne komisije koja selektora predlaže. Zvjezdan Misimović, Sead Kajtaz i Duško Bajević predložili su nam Prosinečkog od kojeg je krenuo stroglavi sunovart, mada ni prije njega nije bilo mnogo bolje. Sa Prosinečkim su prudužavali, molili ga da povuče ostavku i krpi. Ništa nisu naučili nakon toga, pa su Bajevića zamijenili Munirom Talovićem kako ovaj ne bi imenovao sam sebe. Data je tada prilika Bajeviću i onda mu nakon debakla data još jedna da nas dokrajči. Postupci su to koji jasno govore o tome koliko je stručna komisija stručna za posao koji je preuzela, koliko su ustvari bezidejni i, recimo to otvoreno, nezainteresovani.

Posebno je vrijedna osvrta stručnost Munira Talovića, direktora Centra za edukaciju i višegodišnjeg predsjednika Tehničkog komiteta, a prilikom zadnjeg izbora selektora i član stručne komisije koji nije predložio nijednog trenera kojeg je on stručno educirao. Međutim, sasvim sigurno najveće razočarenje i bolna tačka za svakog navijača je Zvjezdan Misimović. Slavni reprezentativac, ljubimac masa, čovjek koji nas je toliko puta uveselio na terenu, od dolaska u NFSBiH uveseljavao nas je samo svojim Facebook storijima. Čovjek za kojeg bismo dali ruku da je fudbalski megastručnjak i karakter bez premca nakon niza pogrešnih poteza nije se udostojio da preuzme bar dio krivice za promašaje kojima je kumovao.

Znamo da se nikada nije desilo da IO prilikom tobože demokratskog izbora nekog od selektora glasanje bude nategnuto već, dapače, nakon svakog izbora iz Saveza stižu hvalisanja o jedinstvu i jednoglasnom izboru što zapravo znači da se uvijek samo radilo o predstavi za mase. Nadali smo se da se proslavljeni reprezentativac ulaskom u užu grupu mislioca oko reprezentacije BiH neće uklopiti u sivilo i da će donijeti karakter. Razočarali smo se.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Običan pijun u rukama Saveza, Misimović je veće razočarenje od mizernih rezultata reprezentacije. Jer ako od članova IO NFSBiH nismo ni očekivali da imaju obraza i časti, od Misimovića sigurno jesmo. Ako smo od IO NFSBiH navikli da nas zamajavaju sa “ko fol” dva kandidata iako sedmicama ranije svi znamo ko će biti izabran, od Misimovića smo željeli da bude konkretan i da nas ne folira, ako već neće biti stručan. Ako smo oduvijek znali da IO NFSBiH nema nikakav plan za reprezentativni fudbal, nadali smo se da ga Zvjezdan Misimović ima. Ako od IO NFSBiH nismo očekivali da će ponuditi ostavke nakon katastrofalnih rezutlata, od Misimovića jesmo. Prevarili smo se.

Na kraju, bilo bi itekako pogrešno svu krivicu svaliti na pleća jednog čovjeka. Riba smrdi od glave, a zna se ko je ponio doživotnu čast za plasman u Brazil, ko se busao uspjesima, pa bi isti predsjednik i 13 moralnih patuljaka prvi trebali ponijeti i odgovornost za raspad sistema koji trenutno imamo. Ipak, od Misimovića jednog nas boli više nego od njih 14 skupa.

Top Komentari

Penderinos
A niste tako pisali kada je miske Ahmedhodzica i Hadzikadunica lobirao, koja ste VI go*vna
34 4
Matic
Ko ce preuzeti odgovornost kad su nam predsjednici onaj nas osudjenik koji je poznat po namjestanju i prodavanju utakmica i njegov potrcko begic. A za selektora su postavili ovog metuzalema koji je potpuno izgubljen u prostoru i vremenu. Nema napretka dok su nam takvi neljudi u savezu.
29 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi