Hrvati uz dosta muke slomili Mađare
Foto: EPA

Eurobasket

Hrvati uz dosta muke slomili Mađare

M. Šljivak

Košarkaši Hrvatske pobijedili su Mađarsku 67:58 u susretu 1. kola grupe C Eurobasketa

Mađari su odigrali hrabar i izuzetno dobar meč, ali su na kraju posustali u posljednjoj dionici.

Tim Ace Petrovića je dobro ušao u meč. Imali su plus šest na otvaranju meča, ali Mađarska nije dozvolila da se Hrvati previše odlijepe i susret su uveli u egal. Nakon 10 minuta igre bilo je neriješeno (20:20).

Druga dionica također donosi jako dobru košarku s obje strane. Obje selekcije su imale periode dobre igre, ali je završnica prvog poluvremena pripala Hrvatskoj. Na krilima Darija Šarića uspjeli su stvoriti razliku od tri poena nakon 20 minuta igre, 39:26.

Mađari su u nastavak ušli bez veoma važne karike u igri, Adama Hange. Iako je Hrvatska vodila većim dijelom trećeg perioda, Mađarska je uspjela sjajnom odbranom da preuzme vodstvo i u posljednjih 10 minuta su ušli sa poenom prednosti, 53:52.

Međutim, stali su na ulasku u posljednju dionici. Više od četiri minute su ostali bez koša, pa je Hrvatska serijom od 8:0 došla do sedam poena prednosti, 60:53.

Defanzivni skok je bio veliki problem za Hrvate. Imali su Mađari nerijetko i po dva uzastopna skoka u napadu, ali je u samoj završnici sreća poslužila ekipu Ace Petrovića. Mađarski košarkaši su zaostatak pokušavali da nadoknade šutevima iz vana, ali ih je šut izdao u ključnim trenucima.

Hrvatska je prelomila meč u posljednjoj dionici i došla je do teške, ali zaslužene pobjede.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Bojan Bogdanović sa 23 poena, dok je kod Mađarske Zoltan Perl ubacio 12.

EP, 1. kolo:

Hrvatska - Mađarska 67:58 (20:20, 19:16, 13:17, 15:5)

HRVATSKA: Krušlin, Popović 2, Simon 5, Šarić 15, Ukić 6, Žorić, Planinić 6, Bender 2, Buva, Ramljak, Tomas 8, Bogdanović 23.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

MAĐARSKA: Rujak, Allen 5, Keller 8, Wittman 2, Hanga 5, Vojvoda 11, Kovacs, Toth, Ferencz 7, Perl 12, Karahodžić, Eilingfeld 8.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi