Hrvatska bolja od Slovenije
Foto: EPA

Eurobasket 2015

Hrvatska bolja od Slovenije

Edmir Škorić

Hrvatska je Evropsko prvenstvo u Zagrebu otvorila pobjedom nad susjednom Slovenijom (80:73).

Hrvati su loše počeli utakmicu, ali su nošeni sjajnom publikom u Zagrebu ipak uspjeli da na kraju ostvare prvi trijumf na Evropskom prvenstvu.

Slovenija je bila bolja u prvoj četvrtini, pa je nakon 10 minuta igre vodila 23:17, prva je došla do poena na početku druge dionice, no Hrvatska radi preokret i na poluvrijeme odlazi sa šest poena prednosti (44:38).

Hrvati su u nastavku dominirali, držali su tempo igre, stigli su i do dvocifrene prednosti. Na kraju treće četvrtine bilo je 65:54. 

Stvari  se nisu mijenjale ni u zadnjih 10 minuta, Hrvatska je mirno privela utakmicu kraju i slavila pobjedu. Bilo je 80:73.

Simon je bio najefikasniji hrvatski igrač sa 20 poena, Žorić je dodao 17, mladi Hezonja 13 poena. Dvocifreni su kod Slovenije bili Blažič (11), Dragić (11), Omić (10) i Župan (10).

Hrvatska: Tomić 5, Rudež 3, Stipčević 3, Bogdanović 9, Šarić 8, Tomas, Ukić 2, Simon 20, Draper, Bilan 17, Hezonja 13
Slovenija: Joksimović 3, Rupnik, Prepelić 7, Blažić 11, Nikolić 5, Dragić 14, Zupan 10, Balažić 4, Zagorac, Omić 10, Klobučar 3, Slokar 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.