Umjesto Sambe čuju se tamburice: Hrvatska nakon velike drame i penala poslala Brazil kući!

Majstori za jedanaesterce

Umjesto Sambe čuju se tamburice: Hrvatska nakon velike drame i penala poslala Brazil kući!

E. Škorić

Hrvatska i Brazil odigrali su utakmicu četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Kataru, a nakon velike borbe i velike drame u polufinale ide selekcija Hrvatske koja je ponovo bila uspješna na penale. 

Brazilci su u meč ušli kao apsolutni favoriti, no aktuelni viceprvak svijeta pokazao je zube i još jednom se svijetu predstavio na na najbolji način. Na krilima Livakovića i uz malo sreće Hrvatska je izborila produžetke, a potom i penale. To je ipak nešto što su Dalićevi momci doktorirali.

Na početku meča dosta ravnopravno se igrali, djelovalo je kao da ni jedni ni drugi ne žele previše otvarati prostor protivniku. Možda se više očekivalo, pogotovo od Brazilaca, ali i oni su bili dosta strpljivi.

Tek u 20. minuti nešto opasnija akcija Karioka. Dupli pas Viniciusa i Richarlisona, Vinicius je dobio prostora za udarac, ali Gvardiol je spreman u bloku. U nastavku akcije Neymar je pucao ravno u Livakovića.

Praktično bez prave prilike u prvom poluvremenu, ali na otvaranju drugog dijela Brazil je stvorio dvije velike šanse i lako je mogao do vodstva.

Brazilci su pred početak meča bili veliki favoriti, ali su stvari na terenu izgeldale drugačije (Foto: EPA)

Prvo je Militao ubacio s desne starne pred gol na isteku 47. minute, a Gvardiol umalo da postigne autogol, no sjajni Livaković ispružio je nogu i u rukometnom stilu odbranio udarac svog saigrača.

Oglasi

Ubrzo nakon toga Gvardiol blokira Neymara, lopta odlazi do Viniciusa, ali Livaković je na vrijeme ušao u šut i odbranio. Potom je VAR provjeravao mogući penal za Brazilce zbog igranja rukom od strane Juranovića, no na kraju je dosuđen ofsajd.

U 55. minuti Richarlison je proigrao Neymara, koji je iskosa s lijevom nogom pokušao da matira Livakovića, a ovaj opet brani. Nova šansa za Brazilce u 66. minuti. Lopta se sretno odbila do Paquete, koji je izašao sam pred Livakovića, no čudesni golman zagrebačkog Dinama spašava i izbacuje u korner.

Livaković izluđivao Neymara i njegove saigrače u napadu (Foto: EPA)

U 76. minuti Neymar u šansi, iskosa s lijeve strane, ali ponovo Livaković pokazuje da je ovo njegovo prvenstvo i nema nikakve sumnje da ga čeka transfer života ili na zimu ili sljedećeg ljeta. Livaković bez problema brani udarac Paquete u 80. minuti, a potom Militao sa nekih 16 metara šutira pored gola.

Nije bilo pogodaka do kraja regularnog dijela meča unatoč napadima Brazila, koji je u produžecima nastojao da riješi pitanje pobjednika. Karioke su konstantno napadale, ali se Hrvatska dobro i iskusno branila.

U 103. minuti jako dobar napad Hrvatske. Modrić je uposlio Petkovića na lijevoj strani, ovaj je izbacio dvojicu igrača Brazila, onda odložio loptu za Brozovića, koji je ipak loše šutirao, pa lopta odlazi preko gola.

Oglasi

U 105. minuti, posljednjog prvog produžetka, Neymar je odigrao dupli pas sa dvojicom saigrača, obišao Livakovića i na kraju iz blizine loptu zakucao u mrežu za 1:0. Tim golom Neymar se izjednačio s velikim Peleom, koji je također zabio 77 golova za Brazil.

Hrvatska se nije predavala, Zlatko Dalić je u igru ubacio i Budimira i Petkovića, sve karte bacio je u napad, svjestan da nema više šta da izgubi. I onda u 116. minuti lijevo lopta ide za rezervistu Oršića, on centrira prizemno, Petković šutira, a lopta se od Marquinhosa odbija u mrežu Alissona za veliku radost Hrvata.

Uslijedila je penal drama, nešto na šta smo se svi navikli kada igra Hrvatska na velikim takmičenjima.  

Vlašić je šutirao prvi. Pucao je po sredini i pogodio. Rodrygo je prvi šutirao za Brazil, ali je Livaković odbranio. I Lovro Majer je gađao po sredini i on je bio precizan za 2:0. Casemiro je bio siguran u drugoj seriji za 2:1. Uzeo je potom loptu Modrić, koji je bio potpuno siguran primakavši Hrvatsku velikom polufinalu. Pedro je bio naredni izvođač za Brazil, ali je i on kao i Casemiro pogodio. 

Oršić je bio izvođač za Hrvate u četvrtoj seriji, a i on je pronašao samo ugao gola Alissona. Marquinhos je promašio i to je bilo to.

U polufinalu Hrvati igraju protiv boljeg iz ogleda Argentina - Nizozemska, koji počinje večeras u 20 sati. U preostalim parovima četvrtfinala sutra se sastaju Francuska i Engleska, te Portugal i Maroko. Finale je na programu 18. decembra, no do tada će nas čekati još puno nogometnih uzbuđenja netipičnog za ovo doba godine.

Hrvatska - Brazil 1:1 (Petković 116/ Neymar 105')

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Hrvatska (4-3-3): Livaković; Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa; Brozović, Kovačić, Modrić; Pašalić, Kramarić, Perišić

Brazil (4-2-3-1): Alisson; Militao, Marquinhos, Thiago Silva, Danilo; Casemiro, Paqueta; Raphinha, Neymar, Vinicius Junior; Richarlison

Top Komentari

Drakula
TAKOOOOOO JE KOMSIJEEEEEEEEEEEE,VOLIMO VASSSSSSS. ZNAO SAM DA MOZETE IDEMO DO FINALAAAAAA!!!!
9 29
Samsung
Srbi na aparatima, a Bgm i većina Bošnja. Svaka cast golemo i golemooooo
11 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi