Hrvatska na Rujevici proslavila novi odlazak na Evropsko prvenstvo

Nakon pobjede nad Slovačkom

Hrvatska na Rujevici proslavila novi odlazak na Evropsko prvenstvo

E. Škorić

Reprezentacija Hrvatske pobijedila je Slovačku sa 3:1 i tako ovjerila odlazak na Evropsko prvenstvo.

Strepila je Rujevica 50-ak minuta, no na kraju je Hrvatska ipak uspjela da ostvari željeni rezultat i da osigura plasman na Evropsko prvenstvo.

Hrvatska je u Trnavi deklasirala Slovačku s 4:0 u septembru, ali večeras je viceprvak svijeta imao daleko teži zadatak.

Slovačka je imala dobru šansu u 30. minuti nakon prodora Pekarika, ali je Livaković dobro odbranio, a samo dvije minute kasnije Slovaci su došli do pogotka. Lobotka je ubacio s lijeve strane, a Robert Boženik postiže gol za 1:0.

Hrvati uzvraćaju preko Perišića, koji s četiri metra glavom šutira, ali Dubravka brani, a do kraja prvog dijela imao je šansu na drugoj strani Božanik. Livaković je izbacio u korner.

U nastavku meča Hrvatska je došla do preokreta. U 56. minuti Nikola Vlašić je sjajno pogodio az 1:1, a samo četiri minute kasnije Bruno Petković na ubačaj iz kornera glavom zabija za ovjeru odlaska Hrvatske na Euro. Perišić je 74. postavio konačnih 3:1.

Hrvatska je lider sa 17 bodova, Mađarska ima 12, Vels 11, a Slovačka 10 bodova. Slovaci za tri dana dočekuju Azerbejdžan, dok će Vels protiv Mađarske igrati direktan duel za odlakzak an EP.

Što se tiče ostalih utakmica, Poljska je s 2:1 slavila u Jeruzalemu protiv Izraela te je dodatno zapečatila svoje mjesto na EP-u, dok je Njemačka s 4:0 razbila Bjelorusiju uz odbranjeni penal Neuera.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Sjeverna Irska i Holandija odigrali su 0:0, a Davis je kod domaćih promašio penal u 32. minuti. Holandija kući protiv Estonije bodom može da ovjeri EP, mada je zbog boljeg međusobnog omjera i ovako prošla dalje.

Austrija je pobijedila Sjevernu Makedoniju s 2:1, čime je potvrdila drugo mjesto u grupi G i odlazak na EP.

Top Komentari

burek_sa_mesom
Čestitke svjetskim viceprvacima na prvom mjestu u grupi i na odlasku na Euro!
17 8
hr hb
Hrvatska je i dalje jedina reprezentacija koja nikad nije izgubila domaću kvalifikacijsku utakmicu za europsko prvenstvo (37 susreta uključujući playoff, 27 pobjeda, 10 remija)
11 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi